VEO verliest geflatteerd van Swift

Remi Hartgers concentreert zich voor zijn vierde rake strafworp...
Remi Hartgers concentreert zich voor zijn vierde rake strafworp…

Het als derde gerangschikte Swift uit Middelburg was zaterdag in Essensteijn de opponent van rode lantaarndrager VEO.

In eerste instantie leek VEO door te gaan op de ingeslagen weg van de vorige wedstrijd. Pas na negen minuten spelen en drie Zeeuwse doelpunten viel het eerste Voorburgse doelpunt. Vervolgens trok VEO via twee strafworpen van Remi Hartgers door en ging het gelijk op tot 5-5. Daarna nam Swift het heft in handen en liep uit naar 5-9. Met twee goals van afstand gaf de uitstekend spelende aanvoerder Rieks van Dam zijn team een “boost”. VEO rechtte de rug en verdiend schampte het bij 9-10 met nog twee minuten te spelen een kans op een gelijke ruststand.  De eerste helft werd uiteindelijk verdienstelijk afgesloten met een 9-11 voorsprong voor de soms onverstoorbare Zeeuwen.

De tweede helft kende na 13 minuten bij 14-16 (treffer van de degelijk spelende Dagmar Rosenbrand) een cruciale fase, waarin VEO onder aanvoering van balkunstenaar van Dam haar tanden toonde.

Met Robin Fuchs in de rebound legt Rieks van Dam aan...
Met Robin Fuchs in de rebound legt Rieks van Dam aan…

Maar zoals het zo vaak gaat in de sport: het verwachtte en verdiende Voorburgse doelpunt valt acht minuten lang niet, terwijl het wankelende Swift uiteindelijk wél weet te scoren (14-17).  Hiermee brak het blauwzwarte geloof en konden de Middelburgers in de resterende speeltijd geflatteerd uitlopen naar 14-22.

Swift heeft een getalenteerde jonge ploeg met twee duidelijke puntspelers en een evident lengtevoordeel ten opzichte van VEO, dat het moet hebben van strijdlust en dynamisch spel. Groot pluspunt is het stabiel benutten van (8) strafworpen. Het ontbreekt de Voorburgers echter aan spelers die wekelijks garant staan voor een reeks veldgoals, terwijl een schotpercentage van 16% en het aantal van 88 doelpogingen voor verbetering vatbaar is. Tot overmaat van ramp wordt de reservebank geteisterd door blessures.

Frank Damshuiser, die deze week de coaching van VEO 1 op zich nam na het vertrek van Taffijn, had na afloop een dubbel gevoel. 50 minuten lang zag hij strijdlust, verdedigende druk en werden afspraken nagekomen. VEO kon Swift in het overgrote deel van de wedstrijd goed partij bieden. Hij ziet hierin perspectief voor de wedstrijden waarin VEO punten zal moeten en kunnen halen.

Concurrent om de voorlaatste plaats WION verloor net als VEO, waardoor de kans op een beslissingswedstrijd tegen degradatie in beeld blijft.

(Scores VEO: Remi Hartgers 6x/ Rieks van Dam 4x/ Judith Vellekoop, Dagmar Rosenbrand, Robin Fuchs en David Nanusevski ieder 1x)