Van de Trainer…..

VEO1 doet haar plicht, VEO2 in horrorshow!

Twee uitwedstrijden, ongekoppeld zoals dat heet, dus eerst VEO1 in Rotterdam tegen Erasmus1 en daarna VEO2 in Zoetermeer tegen de plaatselijke korfbaltrots De Meervogels2.

Thom Nagtegaal torent hoog boven zijn tegenstander uit

VEO1 trad zonder belang aan tegen Erasmus1 dat zeker nog punten nodig had om degradatie te ontlopen. Van onze kant betekende het dat we zonder onderschatting de wedstrijd in moesten. Eén basisheer hielden we vrij om mogelijk bij VEO2 in te vallen, één basisheer startte ondanks dat hij nog herstellende was van een achillespeesblessure en één basisdame ontbrak, voor wie wij Sanne Teil uit VEO3 bereid vonden om in te vallen en dat samen met haar teamgenoot Inez van der Stelt. Hoewel wij dus lichtelijk uit balans startten, gaf de ruststand een ander beeld weer: 14-18, terwijl de ruststand tegen Nexus de week ervoor bij de 16 doelpunten ophield. Doordat het team onbewust de teugels liet vieren, werd de 2e helt wat chaotisch. We bleven wel steeds “aan de goede kant van de score” ondanks een zeer verbeten Erasmus. De eindstand: 25-28.

De spelers van VEO2 wisten tevoren niet dat het resultaat bij andere wedstrijden ervoor zorgden dat VEO “veilig” was. De technische staf onthield het team deze info, omdat zij een volwaardige wedstrijd wilden zien, wat natuurlijk altijd ten goede komt aan de eigen ontwikkeling. Beide ploegen toonden zich zeer strijdvaardig, er werd vanaf de start gevochten voor elke millimeter en elke bal. Sportief, dat gelukkig wel en dat was ongetwijfeld te danken aan de vriendschapsbanden over en weer, die in de loop van de jaren door de vele onderlinge wedstrijden zijn gesmeed. De ruststand van 5-5 gaf genoeg weer. Beide teams leken nerveus en daardoor in het begin wat onrustig. Veel balverlies, een geringe effectiviteit en slordige passes waren niet bevorderlijk voor een attractief beeld.

Casper Onnink leidt de aanval in

Na de rust hetzelfde beeld van twee teams die absoluut aan elkaar gewaagd waren en die steeds van positie wisselden. Lang was daarom niet duidelijk of VEO het zou redden, waardoor er zich wat horrorscenario’s voor het oog ontsponnen.
Uiteindelijk, met nog 34 seconden te gaan scoorde VEO de 11-12, een stand die bij de spelers voor grote vreugde en opluchting zorgde. Met 15 seconden maakte De Meervogels nog gelijk, wat het oorspronkelijke doel was: minimaal 1 punt behalen. Achteraf bleek dat dus niet nodig, echter, het was een zeer leerzame en spannende wedstrijd.

In onze kennismakingsrubriek de laatste speler en de eerste trainer!

Maak kennis met Anouk Giezen (VEO1) en Jan Brugmans: analist, tacticus, individu-/thematrainer, assistent-coach en positivist. In separate interviews, want Anouk besloot zelf halverwege het zaalseizoen voorlopig een pauze in te lassen.

Karakteristiek voor Jan: pen en blocnote in de hand

Hoe verloopt het huidige seizoen voor jou?
Jan Het seizoen is met pieken en dalen, zowel bij 1 en 2 zie ik goede stappen voorwaarts, maar soms ook een terugzakken naar een minder niveau. We hebben een heerlijke selectie met veel plezier en inzet. Leergierig en enthousiast. En met de Staf die er staat hebben we een hele goede mix m.b.t. korfbal in zijn totaal.

Wat deed je vóór VEO en als je ooit speler was, wat voor type speler was je?
JanVoor VEO samen met Glenn de Vries KCR en Achilles gedaan, en als speler zijn mijn leukste dagen bij Nic. In Groningen geweest tijdens mijn studententijd lang geleden.

Hoe kwam je bij VEO?
JanVia Glenn, Die heeft gevraagd of ik wilde assisteren op het technische vlak.

Omschrijf jezelf als coach bij VEO of hoe zou je graag als coach gezien willen worden?
JanAls coach ben ik op de bank redelijk rustig en niet uitbundig. Ik kijk vooral naar de mogelijke persoonlijke verbeteringen van technieken en tactieken, naar wisselingen en hoe we voordeel kunnen halen uit situaties. Daarnaast is het dit seizoen veel overleg over mogelijkheden met Glenn en Gerbert.

Hoe is het coachen bij VEO met spelers en collega-coaches?
JanHet is een leergierige enthousiaste groep en dat geeft ook energie. Zeker als je merkt dat mensen vooruit gaan. Met Gerbert en Glenn kunnen we uren over het spelletje en mogelijkheden praten.

Wat is het leuke aan coachen?
JanHet leuke aan coachen is in mijn ogen het overbrengen van kennis en kunde op de jongere generatie. Korfbal is een sport waarbij niet alleen fysiek maar ook tactisch veel mogelijk. Die inzichten overbrengen is lastig, maar als het lukt erg leuk.

Wat ervaar je als coach bij VEO of in het algemeen als moeilijk of uitdagend?
JanHet lastigste van de groep is de verschillende instellingen van spelers. De verschillende mentaliteiten, houdingen t.o.v. prestatie en plezier. Je moet eigenlijk iedere keer kijken hoe iemand in de wedstrijd staat en of die ontvankelijk is voor de feedback of verandering. Want verandering is het allerlastigste. We kennen allemaal de zin “…maar ik schiet al 15 jaar zo!” Dat kan ik niet veranderen. Maar mijn mening is dan toch: als je wil dan kun je het. En deze groep heeft al een aantal keer laten zien dat ze aan kunnen passen en erg snel beter kunnen worden.

Omschrijf de voor jou meest aansprekende wedstrijd in je korfballoopbaan als coach
JanHet mooiste moment als coach is de promotie naar de reserve Hoofdklasse geweest met KCR 2. Dat was een uitstekend seizoen met een zeer onverwachte uitkomst.

Wat wil je in je coachloopbaan bereiken?
JanMijn doel is om spelers andere inzichten en technieken bij te brengen om beter te worden. Dat is waar ik het meeste van kan genieten.

Heb jij rituelen of doe je vaste dingen vóór een wedstrijd?
JanVaak kijk ik nog naar de tegenstander of ik nog wat kan zien omtrent voorkeursbeen of een chocoladebeen……welke spelers er wat hinken, om zo toch wat tactisch voordeel te krijgen en onze spelers te instrueren.

Als je niet voor korfbal had gekozen, welke sport zou je dan hebben gekozen?JanAls ik niet aan korfbal had gedaan was het waarschijnlijk Voetbal of Zwemmen geweest.

Hoe zou je VEO als club beschrijven?
JanVEO is in mijn ogen een sfeervolle, nette vereniging met een goede structuur. En ik denk dat de basis is voor een zeer leuke vereniging waar ik mijn kinderen (we wonen in Hoogvliet) zo had kunnen zien korfballen.”

Waarvoor kunnen we jou wakker maken?
JanVoor eigenlijk alle grote momenten in de sport mag je me wakker maken. Championsleague finale, Olympische spelen 100 meter vrije slag… enz.

Jan over Anouk
JanAnouk heb ik leren kennen als een fanatieke zeer slimme dame bij VEO. Vrolijk slim en statistisch onderbouwd. Ze gaat rustig het duel aan met een heer. Ze is verder nog jong en onstuimig. De ervaring krijgen en wedstrijden lezen zijn de puntjes waarvan ik denk dat ze kan leren. Wedstrijden lezen.

Nog een laatste opmerking?
JanGraag zou ik TC, en Britt en Mark niet te vergeten willen bedanken voor de inzet om steeds maar weer het beste te creëren voor de VEO-selectie. Petje af voor hoe het staat. Hierdoor zijn we in staat om ook als coaches zo goed als kan te presteren.

Hoe verloopt het seizoen voor jou, kun je dat kort weergeven?
Anouk “Voor mij persoonlijk niet zoals ik graag had gehoopt toen het seizoen van start ging. Na een goed veldseizoen met 1 ben ik in de loop van het zaalseizoen mijn plezier in het korfbal kwijtgeraakt als gevolg van een gebrek aan speelminuten.”

Waarvoor kunnen we jou wakker maken?
Anouk “Ik denk dat het toch beter is om mij niet wakker te maken en lekker te laten slapen. Als je mij dan toch wakker maakt dan graag voor een vakantie.”

Hoe lang speel je bij VEO?
Anouk “Dit is mijn tweede jaar bij VEO en ook mijn tweede jaar in de selectie. Ik heb voordat ik naar VEO ben gegaan 14 jaar bij Avanti in Pijnacker gespeeld. Voordat ik op korfbal ging zat ik op tennis, maar al snel bleek dat mijn talenten hier niet lagen (ik kreeg thuis regelmatig te horen dat ik op tennis zat en niet op honkbal😉). Al je wedstrijden verliezen en niet tegen je verlies kunnen is geen goede combinatie en daarom dachten mijn ouders dat een teamsport misschien meer geschikt zou zijn voor mij. Mijn vader komt uit een echte korfbalfamilie en korfbalt zelf ook nog steeds. Hoewel ik altijd zei dat ik absoluut niet op korfbal wilde en korfbal een stomme sport vond, was ik na één proeftraining toch verkocht.”

Omschrijf jezelf als speler
Anouk “Ik zou mezelf omschrijven als een speler die graag rond de korf speelt waarbij ik het liefste in de rebound sta. Vanuit deze rol hoop ik mijn doelpuntjes mee te pakken. Ik ga iedere wedstrijd voor elke bal en een duel met een heer ga ik niet uit de weg. Ik denk dat als je aan mijn (oud-)teamgenoten vraagt hoe ze mij als speler omschrijven dat een veel gegeven antwoord is dat ik regelmatig op de grond lig tijdens de wedstrijd. Verder vind ik verdedigen eigenlijk veel leuker om te doen en hou ik liever mijn tegenstander op 0 goals dan dat ik zelf goals maak.”

Wat wil je in het korfbal bereiken?
Anouk “Voor nu op de korte termijn hoop ik mijn plezier in het korfbal weer terug te kunnen vinden. Als ik dit weer terug heb gevonden hoop ik nog zoveel mogelijk te kunnen leren en er alles uit te halen.”

Omschrijf de voor jou meest aansprekende wedstrijd in je korfballoopbaan
Anouk “Hier komen gelijk een aantal wedstrijden naar boven, maar ik zal het er bij drie laten. Eén van de meest bijzondere wedstrijden was mijn eerste wedstrijd in de senioren. Ik speelde bij Avanti in de D1 en mijn vader speelde bij Ready. Zijn team had een dame te weinig voor de wedstrijd, dus ze vroegen of ik wilde invallen. Daar stond ik dan als meisje van 11 jaar tegen allemaal senioren in een vak met mijn vader. Ik had natuurlijk geen shirt van Ready, maar gelukkig kon ik die van de scheidsrechter lenen haha. Tot op de dag vandaag weet ik nog alle details van de wedstrijd. De tweede wedstrijd is de kampioenswedstrijd toen ik in de B2 van Avanti zat. We stonden ongeslagen bovenaan samen met onze tegenstander van deze wedstrijd. Tijdens het inschieten brak één van onze spitsen zijn vinger en dus miste hij deze belangrijke wedstrijd. Ondanks dat we allebei evenveel punten hadden wonnen wij heel dik en waren we kampioen. De laatste wedstrijd die ik zal noemen is de eerste zaalwedstrijd tegen Vitesse vorig seizoen. We begonnen gelijk met een belangrijke wedstrijd voor het kampioenschap. Ik denk dat ik nog nooit zo moe ben geweest na een wedstrijd en nog nooit zo lang heb moeten herstellen. Gelukkig sloten we de wedstrijd wel af met een mooie overwinning in een geweldige sfeer!”

Heb jij rituelen of doe je vaste dingen vóór een wedstrijd?
Anouk “Haha ja absoluut. Sinds ik op korfbal zit eet ik elke zaterdagochtend hetzelfde tijdens het ontbijt (2 witte boterhammen, 1 met chocoladepasta en 1 met pindakaas). Verder draag ik elke zaterdag dezelfde sokken en moet ik altijd meerdere keren mijn veters strikken waaronder één keer tijdens het praatje. Ik ben ook heel bijgelovig dus als ik een goede wedstrijd speel dan eet ik het liefst de volgende week hetzelfde voor de wedstrijd want dat brengt dan geluk.”

Doe je extra inspanningen om fit en in vorm te blijven?
Anouk “Tijdens het seizoen heb ik hier eigenlijk geen tijd voor. Ik geef nog training aan de D1 van Avanti en die trainingen zijn op dinsdag en donderdag. Dit komt er dus op neer dat ik vier avonden in de week op het korfbalveld sta dus dan blijft er weinig tijd over om naast het korfbal zelf nog te sporten. In de zomer, als het seizoen stil ligt, dan vind ik het wel leuk om te sporten want stilzitten is niet aan mij besteed. Vorige zomer zijn we regelmatig gaan volleyballen met de selectie. Verder komt de korfbalpaal thuis ook regelmatig tevoorschijn in de zomer om een balletje te schieten.”

Als je niet voor korfbal had gekozen, welke sport zou je dan beoefenen?
Anouk “Handbal! Nu de handbaldames van Nederland het zo goed doen en handbal vaker op tv komt, ben ik handbal een heel leuk spelletje gaan vinden. Ik heb ook regelmatig erover nagedacht om te stoppen met korfbal en op handbal te gaan.”

Hoe zou je VEO als club beschrijven?
Anouk “Ik speel natuurlijk nog niet zo lang bij VEO, maar ik zou VEO omschrijven als een kleine en warme club waar iedereen welkom is. Ik heb mij vanaf het eerste moment direct thuis gevoeld op de club.”

Nog een laatste opmerking?
Anouk “Ik zou hier graag nog de jeugd van VEO willen bedanken voor de sfeer van de laatste thuiswedstrijd tegen Oranje Wit. Super leuk hoe jullie de zaal hadden versierd en voor shooters hadden gezorgd, bedankt!”

Scroll naar boven