Van de trainer…..

Drie op rij voor VEO2 en VEO1 volgt met twee!

Opnieuw een heerlijke laatste wedstrijdweekend voor de selectie met twee winstpartijen in de thuiswedstrijden tegen De Meervogels2 en Erasmus1.

VEO2 begon weer net als de vorige wedstrijd geconcentreerd en bond met grote discipline de strijd aan met het sympathieke De Meervogels2. Twee issues, concentratie & discipline, waaraan hard gewerkt wordt. De vruchten die we door deze goede energie plukken, zijn dan ook weer heerlijk zoet, de smaak van de overwinning. Even ging het namelijk gelijk op, maar na de 5-5 besloot de ploeg dat het genoeg was en met mooi uitgespeelde kansen werd het bij rust een duidelijke 9-6.

Na rust breidde VEO2 de marge uit tot 6 bij 13-7. Een geruststellende gedachte dat je dan als ploeg “slechts” de rust moet houden om de wedstrijd binnen te slepen. De Meervogels2 kwam nog wel dichtbij toen VEO2 de teugels even liet vieren tot16-14, maar een tussenversnelling bracht de einduitslag op een dik verdiende 22-16. Een heerlijke jaarafsluiting!

VEO1 moest aantreden tegen Erasmus1. Daar waar we tegen de concurrenten (BEP, KCR, Oranje Wit) op een haar na de winst behaalden met goed spel, maar helaas met bijna lege handen thuiskwamen, spelen we tegen de clubs uit “het rechter rijtje” zeer moeilijke wedstrijden. Voor mij én het team een onbegrijpelijk verschijnsel. We waren van plan om het publiek een mooie wedstrijd voor te schotelen met veel doelpunten en soepel spel. Het was immers de laatste wedstrijd voor de wintervakantiestop, dus even wat aan PR doen…..
Het begin was overeenstemmend en hoopgevend met een snelle 4-0. Echter, alle goede voornemens ten spijt, bleek de eerste helft voor ons een zeer moeizame. Typerend voor ons “in zo’n situatie” creëerden we heel veel kansen, werd er ruim voldoende geschoten(24x), maar de goals vielen niet zo vaak. Als je dan vlak voor rust stil valt dan komt de tegenstander gevaarlijk dichtbij en gaat deze er zelfs overheen. Een ruststand van 8-9 was een feit. Voor ons niveau is acht keer scoren in één helft natuurlijk veel te weinig.
We streven naar een schotpercentage van minimaal 18%, waarbij 20% wenselijk is, dus deze helft met 16% was echt te laag. Tijdens de rust hebben we gedetailleerd wat situaties besproken en met een groot geloof in eigen kunnen gingen we weer de zaal in. Twee runs, van 8-9 naar 11-9 en 16-13 naar 18-13, bleken uiteindelijk de overwinning op te leveren van 19-15. We sloten de 2e helft af met een schotpercentage van 17%……..
Scoren kunnen we zeker en dat blijkt op de trainingen. Daar halen we onder volle druk percentages van 30 tot 50%! Nu moeten we dat leren omzetten naar de wedstrijd. We nemen de schoten te vaak “gespannen” terwijl rust de basis vormt voor een goed schot. Mijn overtuiging is dat dát op tijd goedkomt!

OP DE HELFT
Na 13 januari, onze eerste competitiedag in het nieuwe jaar, start ik weer met de kennismakingsrubriek. Nu staan we op de drempel van de tweede helft van het seizoen.
Het leek me een goed moment om even stil te staan bij onze ontwikkeling. Leesvoer voor tijdens de winterstop……

Vorig seizoen kwamen we, Gerbert Schippers en ondergetekende, nieuw als technische staf van de selectie. Een prachtige uitdaging en een zeer gevarieerde groep aan spelers van beginnende tot zeer ervaren senioren. VEO1 en 2 lagen toen wat de kwaliteiten betreft zeer uit elkaar en dat bleek ook te vaak uit de onderlinge partij uitslagen, helaas. Werken aan hetzelfde concept als dat van VEO1 bleek voor VEO2 daardoor niet haalbaar. De focus verlegden we naar “Overleven” en dat is gelukt. Het resulteerde in verschillende ontwikkelingsplannen voor beide teams. Beide teams handhaafden zich in alle competities, waarbij VEO1 zelfs tot het einde meestreed om promotie naar de Overgangsklasse in de zaal, vergeefs helaas. Door de veranderde regelingen belandden we op het veld voor dit seizoen wel in de Hoofdklasse en Reserve-Hoofdklasse.

In de aanloop naar het nieuwe seizoen gaven een flink aantal spelers aan te moeten of te willen stoppen. Gelukkig meldden er zich ook onverwacht “andere kwaliteiten” aan. De nieuwe aanwas bleek vooral te bestaan uit zogenaamde oud-selectiespelers, die in de lagere teams hun vaardigheden toonden. In de positieve ontwikkelingen binnen de selectie tijdens het voorbije seizoen vonden deze spelers de motivatie om zich te verbinden met de huidige selectie en deze te helpen verder te komen. Daar waren we natuurlijk zeer verheugd over, want naast andere kwaliteiten en welkome aanvulling, zouden deze spelers natuurlijk een karrevracht aan ervaring meenemen. Eén speler kwam van een gerenommeerde Korfbal League club en die zal zichzelf en zijn zus in het nieuwe jaar in deze rubriek introduceren. We zijn nu haverwege dit seizoen en de resultaten van VEO2 op het veld liepen iets achter op die van VEO1. In de zaal zijn we met beide teams goed op weg.

VEO2 [door Gerbert Schippers]
Zo aan het begin van het seizoen een nieuw team moeten inpassen is niet altijd gemakkelijk. Sterkhouders stoppen ermee, andere spelers stoppen gedwongen, spelers ontwikkelen zich en groeien door naar VEO1. Desalniettemin zag ik als coach een ploeg in de groei. Het verliep moeizaam op het veld, maar we klopten op de deur in de vorm van twee punten. In de Reserve Hoofdklasse ervaren we dat alle kleine foutjes afgestraft worden, waardoor de conclusie duidelijk was: snel volwassen worden. Veel terugkoppelen, hard erop trainen en in de zaal zie je die gewenste volwassenheid terug in de ploeg. Erg knap om te zien hoe snel de ploeg zich hierin ontwikkelt. Uiteindelijk merk je dan ook dat de resultaten verbeteren, maar het gebeurt wel met kleine stapjes. Van goede eerste helften naar matige tweede helften. Gestaag gaat de ontwikkeling door naar een basisrendement, waarop we willen dicteren tegen tegenstanders. Waarbij we solide wedstrijden winnen zonder altijd groots te hoeven spelen. Dit is ook het doel, stapsgewijs zie ik de ploeg toewerken naar dit doel en dat maakt een coach trots. In de zaalcompetitie hebben we op dit moment driemaal een winstpartij te pakken. De ploeg is daardoor hongerig naar meer en dus een waar genot voor mij als coach om mee te werken dit seizoen.

VEO1 [door Glenn de Vries]
Door de gevarieerde aanwas van leden dit seizoen, zaten we ruimer in de mogelijkheden waar het ging om de teamsamenstellingen. De basiskwaliteiten kwamen voor beide ploegen een stuk hoger te liggen. Hierdoor bleek er veel meer balans tussen VEO1 en het Reserveteam VEO2. Ontwikkelingsdoelen konden we nu synchroon laten lopen. Bovendien kregen we in Jan Brugmans een trainer erbij, die zich kon richten op de individuele en thematrainingen. Mark van der Weijden die vorig jaar de enige teambegeleider was, kreeg gezelschap van Britt Epping. Mark doet nu het tweede en Britt het eerste. Kortom, een bijna volledige staf voor de VEO-Selectie! De voorwaarden zijn er om een succesvolle tweede seizoenshelft te realiseren.
De focus is verlegd van “aantrekkelijk spel spelen” naar “winnen”. Die verandering heeft effect op de resultaten, die zeker nog niet aantonen dat we er al zijn. Hard blijven werken, onszelf op vastgestelde punten verbeteren en dan zal blijken dat ook de resultaten “vanzelf” komen.

Vanaf deze plek wenst de VEO-Selectie iedereen alsnog hele fijne dagen, danken wij alle supporters en volgers voor de onontbeerlijke steun bij (thuis)wedstrijden en hopen wij op nóg meer support voor de resterende wedstrijden.

Glenn de Vries


Geplaatst

in

door

Tags: