VEO-vrouwen maken het verschil

Met Fortis uit Zeeland kwam de nummer twee van de ranglijst naar Essesteijn om koploper VEO (twee punten voorsprong) beentje te lichten en langszij te komen of definitief af te haken in de titelstrijd…. Fortis zou met meer dan 12 doelpunten verschil moeten winnen om het onderling resultaat (de eerste wedstrijd ging met 16-28 naar VEO) in haar voordeel te doen keren. Essesteijn was lekker gevuld met de “Blue Tigers” als decor. Het slot van de zaalcompetitie is aangebroken en de spanning stijgt met de week. Hoe zou VEO zich herstellen van de nederlaag in de Lier vorige week?…

Het duurde ongeveer vijf “aftast” minuten voor de eerste goal viel, maar in die minuten werd een stevige basis gelegd voor de verdere wedstrijd: Jeanne Jongenburger had zich al verdedigend onderscheiden en Roy van der Kroft blokte zijn tegenstander… Met andere woorden: VEO voerde de verdedigende druk maximaal op en Fortis had daar grote moeite mee…

Na 15 minuten stond het 5-0 (Bouke van Drunick 2x, Sanne Cramer uit een fraaie combi met Sylvia Jongenburger, Daan de Groot vanaf de strafworpstip en doorloop nummer 1 van de vandaag -zowel aanvallend als verdedigend- geweldige Michelle Jongenburger), waarbij ook nog treffers van de Groot en van der Kroft afgekeurd waren… Pas acht minuten voor de rust scoorden de Zeeuwen voor het eerst, waarna VEO onverstoorbaar -ondanks dat de coach van Fortis alles probeerde om zijn al geslagen ogende ploeg op te jutten- verder ging: de rust werd bereikt met 10-2 (Jeanne J -doorloop!-, De Groot 2x en Sylvia Jongenburger – o.a. VEO’s achtste met nog één seconde op de klok….- 2x).

Een schier onoverbrugbaar gat voor de gefrustreerd imponerende Zeeuwen, die in de rust hun coach een gele kaart zagen incasseren en later in de wedstrijd ook nog één van hun spelers….

Bijna symbolisch voor de huidige situatie in de senioren bij VEO: VEO 6 en de reserves van VEO 1 schieten gebroederlijk een balletje terwijl de teams van VEO 1 en Fortis 1 langzaam weer terugkeren aan het einde van de rust…

De tweede helft liepen de Voorburgers ongeveer halverwege uit naar een maximale voorsprong van 16-4  (Sylvia J 2x, De Groot vanaf de stip geforceerd door Jeanne J en Michelle J 2x -met weer een doorloop-) Fortis leek volledig de weg kwijt en kon zich niet ontworstelen aan de blauwzwarte druk. VEO liet de touwtjes iets vieren, maar scoorde wel door: Van Drunick, van der Kroft en opnieuw -daar is ze weer…- Michelle (“Mies”) J brachten VEO naar 19-8. VEO’s twintigste was van een bijzonder allure: Van Drunick zette -gelijk een jong veulen met wapperende manen dravend door een bedauwd fris groen grasveld in de ochtendzon…- verrassend aan voor een ziedende zigzaggende sprint om deze met een doorloop fraai af te ronden: de zaal stond op de banken…. Uiteindelijk kwam de eindstand uit op een zeker niet geflatteerde 22-13 (Sylvia J en het slotwoord was voor Cramer…).

Michelle Jongenburger (bij de korf) was vandaag groots: hier scoort zij haar tweede (!) doorloopbal ondanks aanwezigheid van een Fortis man 13-2, zien Roy van der Kroft (rechts van haar), Daan de Groot (7) en links Jeanne Jongenburger…

Wow, wat een prestatie weer van dit VEO! Fortis werd weer met negen goals verschil naar huis gestuurd; De vrouwen van de Zeeuwen scoorden nauwelijks, waar VEO uiteindelijk 12 goals uit vrouwenhanden zag komen; De reboundovermacht was imponerend, verdedigen inmiddels tot kunst verheven en scoren gaat soms met speels gemak…

Bijzonder plaatje zonder bal: Bouke van Drunick (rechts, vandaag sprintveren in de schoenen?) heeft na een machtige rush de bal binnen gehouden, maar is dat alles niet vooral dankzij de bezwering van het meisje links onder…??

Een glimmende coach René Arnoldus was uiteraard en terecht zeer tevreden: zijn ploeg heeft als collectief geweldig gepresteerd met een driedubbele pluim voor de vrouwen, die vandaag volgens hem het verschil maakten. Met name Michelle Jongenburger en Jeanne Jongenburger vormden een onneembare vesting voor de Zeeuwsen, maar stapten ook niet opzij voor de Fortis mannen… Daarnaast had Fortis geen antwoord op de immense verdedigende druk en heerste VEO’s luchtmacht…. De “ArnoldusAcht” bestaat uit zeer gemotiveerde sporters, die desnoods door deuren willen gaan… Tenslotte is het natuurlijk nog  extra top, dat VEO zich na het verlies van vorige week tegen Valto fantastisch herstelt en eigenlijk gewoon weer verder gaat met wat het deed…

Roy van der Kroft (25) ziet zijn karakteristieke ”jump shot” weer eens in de korf vallen (18-6), Michelle Jongenburger (21), Daan de Groot (7) en Jeanne Jongenburger (rechts) zullen kunnen juichen…

Later op de avond speelde nummer drie Valto gelijk tegen Tjoba. De situatie is nu als volgt: VEO voert met 17 punten en nog drie wedstrijden te spelen de ranglijst aan. Fortis en Valto volgen met 13 punten. Zoals het er nu voor staat heeft VEO ten opzichte van Valto (Het onderlinge resultaat telt bij gelijke stand op de ranglijst als eerste: dit is in het voordeel van Valto.) nog drie punten nodig uit de laatste matches. Ten opzichte van Fortis heeft VEO zelfs nog maar twee punten nodig, want de Zeeuwen zijn twee keer verslagen… De Voorburgers krijgen volgende week RWA thuis en moeten daarna naar Tjoba in Zeeland. Deze beide ploegen knokken tegen degradatie en de Zeeuwen ontpoppen zich langzamerhand als “reuzendoder”… De allerlaatste zaalwedstrijd is thuis tegen het reeds gedegradeerde Juliana. Overigens spelen Valto en Fortis op 17/2 nog tegen elkaar in de Lier, maar Fortis zie ik in deze vorm geen punten halen tegen de Westlanders…

VEO heeft alles in eigen hand: In theorie kan VEO aanstaande zaterdag thuis tegen RWA (de eerste wedstrijd ging na een 2-16 ruststand met 16-28 naar VEO… “Tiki-Taka” korfbal van VEO toen…) zelfs al kampioen worden, mits Valto punten verspeelt tegen Vriendenschaar, dat inmiddels moet waken voor degradatie, dus… “Who knows?”

(Scores VEO 1: Sylvia Jongenburger en Bouke van Drunick 5x/ Michelle Jongenburger en Daan de Groot 4x/ Sanne Cramer 2x/ Jeanne Jongenburger en Roy van der Kroft 1x)

VEO 1 mag voor de wedstrijd op de foto met hun helden en heldinnen van VEO D1, vooral Sylvia Jongenburger is hier heel blij mee…!

VEO 2 trad voor de hoofdmacht aan tegen de reserves van Fortis, die de Voorburgers eerder in Vlissingen in de eerste helft op forse achterstand zetten (Tussenstand toen: 13-2). Nu verkocht de thuisploeg haar huid aanzienlijk duurder en legde de Zeeuwen het vuur aan de schenen. Voor de rust pakte VEO tegen de net iets hoger op de ranglijst geplaatste tegenstander zelfs een keer een voorsprong van 4-1, maar daarna kwam de klad erin. De blauwzwarten gingen zich op de arbitrage richten en haalden zichzelf daardoor uit het spel, waardoor de voorsprong smolt en de thee bij 6-7 (Denise Sies, Marije Scheffers, Christiaan Enderink 2x en twee fraaie flitsende schoten van Kamil Hiralal) geschonken werd.

Denise Sies (27) schiet VEO 2 naar 8-9 ziet ook Christiaan Enderink…

Na de onderbreking hielden de vrouwen Scheffers (2x) en Sies VEO in de race tot 9-9, waarna Bram Habermehl (2x), Esther Boogert (12-12), Remi Hartgers (13-12) en Enderink opnieuw (14-12) het stokje overnamen met nog zeven minuten op de klok. De Zeeuwen mochten echter negenmaal vanaf de strafworpstip aanleggen (misten er drie) en VEO precies een derde daarvan (driemaal totaal, waarvan eenmaal mis…). Dit brak de Voorburgers uiteindelijk op: Waar Boogert een strafworp mee verwachtte, ging deze bonus naar Fortis, dat weer langszij kwam (14-14) en twee minuutjes voor tijd zelfs op 14-15. VEO maakte een minuut voor tijd door Hartgers de gelijkmaker, waarmee de (mijns inziens terechte) puntendeling een feit leek, maar uiteindelijk vertrok Fortis 2 in de laatste seconden toch nog met de volle buit terug naar Zeeland (15-16).

Marije Scheffers (2) brengt VEO 2 met een doorloop weer naast Fortis 2. Wederhelft Christiaan Enderink (20) hoeft de rebound niet meer te pakken…

Jammer, dat men zich op de arbitrage richtte, want daardoor haalde VEO zichzelf uit de wedstrijd, waar meer ingezeten had. Het verschil in scores tussen beide vakken was opvallend: waar het ene vak tienmaal tot scoren kwam, vond het andere vijf keer de korf. Op zich geen man overboord voor VEO, dat stevig bovenin de middenmoot staat en zich wel degelijk fraai herpakte ten opzichte van de uitwedstrijd (toen 21-16 verlies).

Volgende week komt het in degradatie nood verkerende IJsselvogels 2 naar Voorburg, de eerste pot ging met 20-26 naar VEO, maar de Vogels zijn (gezien de context van de vorige keer…) vast op revanche belust en willen zich vast en zeker uit degradatie gevaar spelen.

(Scores VEO 2: Marije Scheffers en Christiaan Enderink 3x/ Denise Sies, Bram Habermehl, Kamil Hiralal en Remi Hartgers 2x/ Esther Boogert 1x)

Esther Boogert schiet voor VEO 2 een vrije worp in de korf (12-12). Bram Habermehl (midden) en Yannick Sterk zien het met genoegen…

Koploper VEO 3 maakte geen fout en won in de Does van het altijd verraderlijk gevaarlijke Leiderdorpse Velocitas 3, dat nu definitief degradeert. De “clash” tegen DES 3 op 10/2 nadert met rasse schreden. De Delftenaren maakten geen fout, hebben nog steeds twee punten achterstand en zullen -gezien het eerdere verlies (18-22)- aanstaande zaterdag in Essesteijn met vijf goals verschil van VEO 3 willen winnen. Hopelijk is de ziekenboeg van coach Anton van Heusden dan een beetje leeggelopen en een onzichtbaar plankje op de eigen korf gespijkerd… Bij winst is VEO 3 hoe dan ook zeker van het kampioenschap!

VEO 4 heeft VEO 5 vast het voorbeeld gegeven voor volgende week (zie hieronder) en won met 20-10 gedecideerd in egen huis van Meervogels 4. Met nog drie wedstrijden te spelen is voor dit team (stevig derde met 15 punten, de onderste en bovenste plekken inmiddels uit zicht) nog een leuke rol weggelegd in het slot van de competitie: het speelt nog uit tegen koploper Luno 3 en thuis tegen de huidige nummer twee Fiducia 4. VEO 4 zou weleens een bepalende rol kunnen gaan spelen in de beslissing wie van deze twee teams kampioen gaat worden, maar eerst nog op 10/2 naar hekkensluiter Synergo 7…

VEO  5 (inmiddels versterkt met de debuterende Joël Anker) sloeg in een directe confrontatie de finale aanval op de bovenste plek van concurrent DES 5 af: 18-16. Als ik het goed zie, is uit de laatste 3 wedstrijden nog slechts één punt nodig om kampioen te worden (immers het onderling resultaat met DES -de enige die nog gelijk kan komen- is in het voordeel van VEO). De missie lijkt hiermee volgende week in Zoetermeer tegen Meervogels 5 simpel… maar …de eerste wedstrijd in Essesteijn werd nipt gewonnen (17-16): niet verliezen is genoeg, maar winnen van de slimme Zoetermeerders in hun eigen huis is altijd leuker……

VEO 6 won met 18-8 van hekkensluiter Korbatjo 3. Het duel werd geleid door referee Jesper Verschoor, die soms de handen vol had en achteraf bekende, dat hij de dames Birgit Moerkerken en Nathalie van der Weijden (de laatste was vooral in de eerste helft lekker op dreef met vele verdedigende onderscheppingen) meermaals moest toespreken om hun “enthousiasme” te beteugelen. De goals werden over bijna alle spelers verdeeld, wat tekenend is voor het scorend vermogen. Vooral twee oogstrelende “Toverballen” van Robin Kuijpers (“Tricks”) sprongen eruit naast de slimme korte kans van de koele Winnie ’t Hoen… Deze Voorburgers staan met één verliespunt aan de leiding, maar hebben nog vier wedstrijden te gaan, waarvan twee tegen concurrent ADO 4 (twee verliespunten), die nog maar liefst zeven wedstrijden moet spelen. Over twee weken komt VEO 6 weer in actie en wel: …. In ‘s-Gravendeel tegen ADO!

Genoeg tijd nog om de tactiek te bespreken, hard te trainen en video-opnames te bestuderen…

(Scores VEO 6: Richard Groenendijk en Sacha van Hoorn 3x/ Anne Koot, Aaron Nilsson, Hristo Dest, Robin Kuijpers 2x/ Birgit Moerkerken, Winnie ’t Hoen, Nathalie van der Weijden en Niels Reitsema 1x)

Ergo: Als het volgende week zaterdag een beeeeeetje [Alhoewel… hier en daar een beetje veel… 🙂 ] mee zit zijn op 10/2/2018 om 21.00 u: VEO 1, 3 én 5 Kampioen!!!!!

Scroll naar boven