Eerste thuiswinst VEO, Velocitas overlopen…

Met het prachtige resultaat van vorige week tegen titelkandidaat Achilles nog vers in het geheugen trad VEO afgelopen zaterdag op het Westvlietpark aan tegen het groen-witte Velocitas uit Leiderdorp, een vereniging in opkomst. Beide ploegen hadden vooraf evenveel punten (vier) en zouden met een overwinning de degradatiezone in de eerste klasse voorlopig achter zich kunnen laten.

In deze week van de scheidsrechter krijgt leidsman Kurt Metz speciale aandacht vooraf....
In de week van de scheidsrechter krijgt leidsman Kurt Metz speciale aandacht vooraf….

Vooraf verwachtten beide coaches (René Arnoldus van VEO en Wim Schaap van Velocitas) een spannende wedstrijd. Als VEO vandaag wist te winnen zou het de “bonuspunten” van de week ervoor pas écht incasseren volgens Arnoldus. En Schaap stelde dat zijn team makkelijk scoort (gemiddeld 20 per wedstrijd) en dat VEO dus meer dan 20x zal moeten scoren om de Leiderdorpers te kunnen verslaan…

De Voorburgers stormden na het eerste fluitsignaal als een “speer” uit de startblokken. Binnen 15 seconden zoefde een schot van David Nanusevski door de korf en vervolgens werd het verbouwereerde Velocitas in hoog tempo bijkans onder de voet gelopen.

Doorbraak Margit Heine, geheel rechts Marije Scheffers (2)...
Doorbraak Margit Heine, geheel rechts Marije Scheffers (2)…

Na vijf minuten stond er al een snoeiharde 4-0 op het bord. Het waren Daan de Groot (2x, waarvan één strafworp verdiend door Jesper Verschoor) en Sylvia Jongenburger (met een vrije worp), die Nanusevski’s goede voorbeeld volgden.

Strafworp (3-0) Daan de Groot, op de rug gezien: Jesper Verschoor (6) en Marije Scheffers (2), geheel links (met de hand boven de ogen) Margit Heine...
Strafworp (3-0) Daan de Groot, op de rug gezien: Jesper Verschoor (6) en Marije Scheffers (2), links (met de hand boven de ogen) Margit Heine…

Daarna bouwde VEO met snelle combinaties en grote variatie in het spel de score geleidelijk op. Opnieuw De Groot (vrije worp dit keer) en Jongenburger (2x, waarvan opnieuw één vrije worp) tilden VEO naar 7-2. De mooiste treffer van de eerste helft kwam echter uit handen van Bouke van Drunick, die van afstand de bal geluidloos door de korf wist te jagen (8-2). Dankzij sterk verdedigend werk van Nanusevski (tegen de Leiderdorpse aanvoerder) en de Groot (had zijn tegenstander volledig aan een elastiek…) ondersteund door hun vakgenoten werden Leiderdorpse aanvallen met bijna speels gemak ontregeld en afgeslagen. Met nog tien minuten te spelen rondde Marije Scheffers een fraaie actie (“passage op de vierkante meter”, aangeven door Verschoor) met een doorloopbal af (9-2) en tekende De Groot tenslotte in de laatste minuut voor de rust voor 10-2. Een grote voorsprong bij de thee voor de geïnspireerde thuisploeg, de bezoekers oogden daarentegen murw en moedeloos…

Vrije worp Sylvia Jongenburger (rechts, 5-0). Bij de korf Bouke van Drunick voor de rebound, midden/ rechts David Nanusevski...
Vrije worp Sylvia Jongenburger (rechts, 5-0). Bij de korf Bouke van Drunick voor de rebound, midden/ rechts David Nanusevski… (Sanne Cramer alleen als schaduw links…)

Vooral het thuispubliek ging er in de tweede helft eens goed voor zitten, maar VEO leek enige tol te moeten betalen voor het hoge tempo van het eerste bedrijf. Velocitas scoorde het eerst, maar van Drunick trok met een benutte strafworp (verdiend door Sanne Cramer) VEO naar 11-3. De Leiderdorpse 11-4 werd daarop door Scheffers in dezelfde minuut met een droge knal van afstand weer tenietgedaan. Verdedigend verstoorde Verschoor het Leiderdorpse aanvalsspel met een reeks van onderscheppingen (het leek soms wel dat het confuse Velocitas dacht dat hij één van hun was…), zodat een ongrijpbare aanvoerder Jongenburger (bij tijd en wijle rond haar arme tegenstander ‘dartelend’…) dankzij de steunende mannen van Drunick/ Nanusevski 13-4 kon aantekenen. Van Drunick knalde zelf met een karakteristiek machtig (bijna een “one-hander”…) afstandsschot VEO naar 14-4, waarna Margit Heine (terug na blessure) haar deuntje meeblies (15-4, met nog 15 minuten te gaan.), een veelbetekenend maximaal verschil van 11 (!) doelpunten.

Actie foto tweede aanval: Jesper Verschoor (arm omhoog) vraagt de bal, Marije Scheffers (2) snijdt in, Daan de Groot (met bal) heeft inclusie Margit Heine (12) maar liefst drie afspeelmogelijkheden...
Actie foto tweede aanval: Jesper Verschoor (arm omhoog) vraagt de bal, Marije Scheffers (2) snijdt in, Daan de Groot (met bal) heeft inclusief Margit Heine (12) maar liefst drie afspeelmogelijkheden…

Op dat moment werden Dion ten Brummelaar en Rieks van Dam (hersteld van een blessure…) tegelijk in de ploeg gebracht, waarop Velocitas weer iets terug deed: 15-7. De Groot was opnieuw in ‘bloedvorm’ vandaag, verdedigend én aanvallend: hij zag zijn directe tegenstander – normaal goed voor veel doelpunten- in de tweede helft met nul goals gewisseld worden. Kun je een groter compliment van je tegenstander krijgen?… Uiteraard gaf hij terecht zijn vakgenoten na de wedstrijd de credits voor hun ondersteuning. ‘Chapeau’ voor hem…. Wie anders dan hij tilde VEO met twee goals naar 17-7, waarna Cramer nog 18-8 realiseerde en Velocitas net niet de tien haalde. Eindstand: 18-9.

Coach Arnoldus was uiteraard tevreden, maar zag wel in de tweede helft de produktie licht haperen, reden waarom hij een dubbele mannenwissel toepaste.

("generaal"?...) Arnoldus inspecteert zijn troepen voor de wedstrijd...
(”Generaal”?) Arnoldus inspecteert zijn troepen voor de wedstrijd…

Schaap van Velocitas was realistisch en zag zijn team een complete “offday” doormaken en afspraken in het water vallen. Hij merkte op, dat VEO zijns inziens te laag op de ranglijst staat…

Het werd dus bepaald géén spannende match, maar één waarin het creatieve VEO van acquit af duidelijk de bovenliggende partij was. Het bracht flitsend, (misschien soms wat té…) snel spel met veel kansen, waartegenover Velocitas onverwacht timide en statisch oogde. Na de thee kwam er een spoortje zand in de blauwzwarte raderen, maar dat mocht de pret niet drukken… Het krachtverschil was evident en de punten waren zeer verdiend voor de Voorburgers, die door de uitslagen van dit weekend klommen naar de derde plek op de ranglijst. Voor de Leiderdorpers komen de feesten rondom Leidens ontzet als geroepen: deze zaterdag zal men daar snel kunnen vergeten…

Volgende week gaat VEO (nu zes punten) op bezoek in Capelle aan de IJssel bij het lokale IJsselvogels (nu vijf punten), een ploeg waar “de vrouwen de broek aan hebben”. Voor VEO altijd een lastige opponent, maar als de huidige trend vastgehouden wordt, kan VEO ook deze uitdaging met vertrouwen aangaan…

[Scores VEO: De Groot 6x/ Jongenburger 4x/ van Drunick 3x/ Scheffers 2x/ Heine, Cramer en Nanusevski elk 1x]

Het schot van Sanne Cramer (links) wordt uit de lucht geplukt door Bouke van Drunick, in het midden 'glipt' Sylvia Jongenburger er weer stiekem vast langs en rechts is David Nanusevski 'stand by'...
Het schot van Sanne Cramer (links) wordt uit de lucht geplukt door Bouke van Drunick, in het midden ’glipt’ Sylvia Jongenburger er weer stiekem vast langs en rechts is David Nanusevski ’stand by’…

 

Scroll naar boven