VEO houdt opgaande lijn vast

Een week na de gewonnen degradatiethriller in de zaal mocht VEO in een winderig Lelystad bij de hervatting van de veldcompetitie in de 1e klasse D aantreden voor de return tegen het geel-zwarte Exakwa, dat de eerste wedstrijd met 19-23 had gezegevierd.

De omstandigheden (wind; hobbelig, zwaar grasveld) waren ‘even wennen’ voor de Voorburgers, die pas na 21 minuten wakker leken te worden. Toen stond Exakwa echter via 2-0, 2-1 (door Karin Olthof met haar eerste schot en belangrijk voor VEO met totaal drie treffers plus een strafworp mee), 3-2 (Dagmar Rosenbrand), 7-3 (Jesper Verschoor korte kans) op een maximale voorsprong van 9-3.

Schot Karin Olthof op de rug gezien, Robin Fuchs is klaar voor de rebound...
Schot Karin Olthof op de rug gezien, Robin Fuchs in de aangeef en Rieks van Dam is klaar voor de rebound…

Vanaf dat moment herpakte VEO zich in aanvallende zin door de vrouwen meer naar voren te schuiven, verdedigend op de rebound te focussen en een ‘blik strijdlust open te trekken’. Dit resulteerde vlak voor de rust (na eerdere doelpunten van Robin van den Bosch, opnieuw Olthof en Verschoor) in een treffer van Marije Scheffers op een mooie dieptepass van Robin Fuchs, waardoor de pauze aanbrak bij  12-7. Dat direct daarop haar volgende schot kort ná het rustsignaal ook door de mand viel deed er voor de stand niet toe, maar gaf VEO voor de thee nog wél een mentaal duwtje in de rug…

Diezelfde Scheffers pakte na de thee de draad weer op en schoot VEO met haar eerste schot binnen een minuut naar 12-8, waarna Verschoor (VEO’s topscorer deze dag) met twee treffers Exakwa weer in zicht bracht: 12-10.

Jesper Verschoor schiet VEO naar 12-9...
Jesper Verschoor schiet VEO naar 12-9…

Olthof tekende vervolgens voor 13-11, waarop Bryan Dinsbach het dozijn volmaakte: 14-12. Langzaam maar zeker kropen de blauwzwarten met de wind schuin in de rug dichterbij en twijfel sloeg zichtbaar toe bij de thuisploeg. Het missen van een strafworp bij deze stand deerde –net als een week eerder- het Voorburgs vertrouwen niet: via opnieuw Scheffers en aanvoerder Rieks van Dam (22 rebounds en 7 intercepties) kwam VEO bij 14-14 op gelijke hoogte en zette onverdroten door.

Rieks van Dam strekt zich uit voor wéér een rebound...
Rieks van Dam strekt zich uit voor wéér een rebound…

Halverwege het tweede bedrijf was de eerste Voorburgse voorsprong een feit door Rosenbrand van afstand: 14-15. Exakwa spartelde vertwijfeld tegen, maar zag VEO vanaf 16-16 geleidelijk uitlopen via onder andere treffers (16-18) van de goed spelende Esther Boogert en haar latere vervangster Sanne Cramer (17-20). Het slotakkoord van de middag was voor Dinsbach die een fraaie actie van Verschoor afrondde en Fuchs (vrije worp), waarmee VEO de indrukwekkende inhaalrace van de tweede helft uiteindelijk afsloot met een 17-22 overwinning.

Coach Frank Damshuiser gaf achteraf aan, dat het voor VEO moeilijk was na het succes van vorig weekend zich zo snel alweer te moeten opladen. De strategie was deze keer vooral gericht op de aanvalskracht van de vrouwen (verantwoordelijk voor precies de helft van de score) en ondersteuning door de mannen. Het in de rust inbrengen van Dinsbach (voor van den Bosch) bracht stabiliteit en scherpte terug in het eerste aanvalsvak, terwijl het scoreverloop rondom de rust vertrouwen aanwakkerde. Damshuiser durft nu voor de komende periode zelfs voorzichtig de blik op de bovenste helft van de ranglijst te richten…

VEO behaalde terecht de overwinning en verdient een “Chapeau” voor de mentale veerkracht. Door deze winst gaan de Voorburgers op de ranglijst over Exakwa heen en stijgen daarmee naar de 5e plek. Aanstaand weekend is Roda in Westzaan de tegenstander. Deze ploeg staat één punt boven VEO…

[Scores VEO: Jesper Verschoor 4x/ Dagmar Rosenbrand, Karin Olthof, Marije Scheffers, Robin Fuchs elk 3x/ Bryan Dinsbach 2x/ Sanne Cramer, Esther Boogert, Rieks van Dam en Robin van den Bosch ieder 1x.]


Geplaatst

in

door

Tags: