Vastberaden VEO velt WION in degradatiekraker

Volle tribunes in Essensteijn vormden de achtergrond van de wedstrijd tussen het Rotterdamse WION en VEO. Het was ‘erop of eronder’ voor beide teams: de verliezer zou direct degraderen, de winnaar verdiende een extra kans met nog een beslissingswedstrijd tegen een team uit een parallelpoule…

De heenwedstrijd was voor VEO qua spel en resultaat een absoluut dieptepunt (25-11 verlies). De Voorburgers waren belust op revanche en vanaf het eerste fluitsignaal dubbel gemotiveerd. Binnen 30 seconden had Robin van den Bosch VEO’s eerste bal door de korf gejaagd. Dagmar Rosenbrand en Sanne Cramer volgden zijn voorbeeld, waarna Robin Fuchs de Voorburgers met een vrije worp naar 4-0 tilde. Pas na 12 (!) minuten deed een overrompeld WION voor het eerst iets terug (4-1). Van den Bosch (3x), Fuchs (2x) opnieuw koel “afdrukkend” en twee strafworpen (geforceerd door Cramer waarvan één slimme actie bij de korf en de ander op basis van strijdlustige volharding) benut door aanvoerder Rieks van Dam brachten VEO op een comfortabele ruststand van 11-5.

Terwijl Esther Boogert en Dagmar Rosenbrand (met knieband) nog verwachtingsvol omhoog kijken, weten Jesper Verschoor (voorgrond) en Robin van den Bosch (aan de zijlijn) het al: 7-2 ligt in de korf door een schot van van den Bosch!
Foto: Terwijl Esther Boogert en Dagmar Rosenbrand (met knieband) nog verwachtingsvol omhoog kijken, weten Jesper Verschoor (voorgrond) en Robin van den Bosch (aan de zijlijn) het al: 7-2 ligt in de korf door een schot van van den Bosch!

De Voorburgers verdedigden sterk en hadden vooral in de persoon van Jesper Verschoor (deze wedstrijd totaal 23 rebounds en 4 onderscheppingen) veel balwinst, terwijl van den Bosch niet alleen scoorde, maar ook nog zijn directe opponent tot enthousiasme van het publiek volledig in bedwang hield. Een gunstige bijkomstigheid was, dat de bezoekers in het eerste bedrijf bij 3-0 een strafworp misten en enkele opgelegde kansen, maar dat laatste euvel plaagde ook de thuisploeg…

Jesper Verschoor (geheel links) weet het alweer als eerste, terwijl Robin van den Bosch (8) nog aan afvangen denkt: Dagmar Rosenbrand (met knieband) scoort 12-6...
Foto: Jesper Verschoor (geheel links) weet het alweer als eerste, terwijl Robin van den Bosch (8) nog aan afvangen denkt: Dagmar Rosenbrand (met knieband) scoort 12-6…

De tweede helft ging VEO ‘full swing’ verder waar het gebleven was: Rosenbrand en Fuchs zorgden binnen drie minuten voor 13-6, waarna twee opeenvolgende langdurige blessurebehandelingen aan Rotterdamse zijde (beide spelers konden de wedstrijd gelukkig voortzetten) de Voorburgse ‘flow’ onderbraken. Na een doelpuntloze fase van bijna vijf minuten tekende Fuchs voor 14-6.

Met Rieks van Dam klaar voor de rebound, schiet Robin Fuchs (rechts) VEO naar 13-6...
Foto: Met Rieks van Dam klaar voor de rebound, schiet Robin Fuchs (rechts) VEO naar 13-6…

Vervolgens benutte Rosenbrand (met totaal 4 treffers belangrijk en topschutter bij de vrouwen) een strafworp, waar WION er weer één miste. Van Dam van afstand en opnieuw Rosenbrand (na wéér een nuttige actie van de alom aanwezige en dirigerende Verschoor) brachten VEO op een rustgevende voorsprong: 17-9. Dat de Voorburgers vervolgens acht minuten niet scoorden bracht hen niet van de wijs. Van den Bosch legde van afstand zijn 5e bal in de korf en zag zich daarna voor zijn verdedigende spel gecomplimenteerd door de tegenpartij, omdat zijn directe tegenstander uitgeblust werd vervangen. Met nog 6 minuten te gaan tekende van Dam voor VEO’s 19e.

Het in groten getale opgekomen publiek genoot van de werklust en vastberadenheid van de Voorburgers en had hen graag beloond gezien met een 20e treffer. Ondanks een langdurige en verdiende staande ovatie (“kippenvel momentje”…)  wist WION zich die vernedering te besparen. De teller stopte uiteindelijk bij 19-15 vooral omdat VEO gas terugnam, menig kans miste en meer ‘op zeker’ ging spelen.

Coach Frank Damshuiser was na de wedstrijd verheugd over het vertoonde spel, de uitvoering van afspraken, vechtlust en teamgeest. Het afmaken van kansen (schotpercentage bijna 20%) had iets beter gekund. Zijn strategie om de angel uit het aanvalsspel van WION te halen was juist gebleken, maar hij gaf hierbij alle ‘credits’ aan de uitvoering door het team, “zíj moeten het doen”…

De ploeg kan zich nu opmaken voor de volgende kraker: een beslissingswedstrijd tegen degradatie op 19 maart tegen RWA uit Poortugaal. (18.00 u, Oranje Withal, hal 1, Nieuwe Noordpolderweg 5, Dordrecht)

Als VEO kan brengen wat het afgelopen zaterdag bracht, mag het absoluut hopen op winst!

(Scores VEO: Robin van den Bosch en Robin Fuchs beiden 5x/ Dagmar Rosenbrand en Rieks van Dam elk 4x/ Sanne Cramer 1x.)

Scroll naar boven