Wat is een schutterstoernooi?
Dit is een toernooi, waarbij je minimaal 8 wedstrijdjes speelt. Twee koppels schieten om de beurt op korven die tegenover elkaar staan. Het koppel dat aan het eind van de wedstrijd de meeste doelpunten heeft gemaakt, is de winnaar van de wedstrijd.
Hoelang duurt een wedstrijd?
Deze duurt 2 x 4 minuten. Start, wissel en eindsignaal wordt centraal geregeld.
Wat doe ik als we moeten beginnen en de tegenstanders zijn er nog niet?
Dan zwaai je naar de kantine. Wij zorgen dat jullie tegenstanders nogmaals worden omgeroepen.
Wie heeft de keuze van de paal ?
Het eerst genoemde koppel kiest vanaf welke paal zij beginnen.
Vanaf welke plaats moet geschoten worden?
Je begint naast of onder de korf. Na een schot wordt geschoten vanaf de plaats waar de bal gevangen wordt. Is het een doelpunt dan begint de tegenpartij weer naast of onder de paal. Als de bal achter de paal gevangen wordt mag je naast de paal verder schieten.
Wanneer telt een doelpunt?
Als de bal van bovenaf door de korf is, is er gescoord. Gaat de bal na het eindsignaal door de korf dan telt het niet. Wordt er geschoten, volgt daarna het wisselsignaal en verdwijnt vervolgens de bal door de korf, dan telt het doelpunt wel.
Waar moet ik schieten?
Je schiet op de paal die hetzelfde nummer heeft als je afdeling. Dus speel je in afdeling vijf, dan schiet je op paal vijf.
Hoe lang duurt het toernooi?
Van 11.30 tot ongeveer 17.30 uur. Er wordt 2 keer een andere poule-indeling gemaakt. Vanaf de tweede poule-indeling speelt iedereen op zijn eigen niveau.
Wanneer mag ik weer eens spelen?
In iedere afdeling spelen vijf of vier ploegen. De bovenste ploeg heeft het nummer één, de tweede heeft nummer twee en de rest kan je wel raden. In iedere ronde spelen twee van deze nummers tegen elkaar. Nu al staat vast dat dit er als volgt uitziet. In ronde 1 spelen de nummers 3 (de derde van boven) tegen de nummers 4 van alle afdelingen.
De nummers 3 hebben in deze ronde de keus van de korf (ze staan als eerste genoemd). Voor de 10 ronden ziet het er als volgt uit.
Ronde Ronde
1 3 – 4 6 3 – 5
2 5 – 1 7 4 – 2
3 2 – 3 8 1 – 3
4 4 – 5 9 5 – 2
5 2 – 1 10 1 – 4
Nog een voorbeeld. Sta je in afdeling 3 op de tweede plaats van boven, dan ben je dus nummer 2 van die afdeling. Je schiet steeds op paal 3 en in de ronden 3, 5, 7 en 9.
Ga dus niet tegen een verkeerde tegenstander schieten. Dit is niet nodig en kost zeer veel moeite om dit te corrigeren.
Als er maar vier ploegen in de afdeling zitten wordt er in de ronden 2, 4, 6 en 9 dus niet gespeeld!
Wacht niet tot dat er omgeroepen wordt. Ga vast naar je korf toe als je de volgende ronde moet spelen. Dit scheelt een hoop tijd.
Wie geeft de uitslag na afloop van de wedstrijd door?
Het koppel dat gewonnen heeft, geeft de uitslag door bij de wedstrijdtafel in de kantine.
Wanneer ben ik eerste van de afdeling?
Eerste wordt het koppel met de meeste punten. Eindigen twee koppels op dezelfde plaats, dan telt het aantal zelf gescoorde doelpunten. Is dit ook gelijk dan telt het onderlinge resultaat en daarna het hoogste zelf gescoorde aantal in een wedstrijd. In de tweede ronde geldt eerst de zelf gescoorde doelpunten in ronde twee, vervolgens het aantal gescoorde doelpunten in ronde één en twee (hierbij wordt rekening gehouden met het aantal gespeelde wedstrijden), en daarna het onderlinge resultaat en het hoogste zelf gescoorde aantal doelpunten in een wedstrijd. Is het dan nog gelijk dan schiet een ieder 5 keer. In totaal dus 20 schoten, 10 per koppel. Na de helft van de schoten wordt er gewisseld van korf.
Kunnen wij ons als koppel tijdens het schutterstoernooi nog afmelden?
Voor het toernooi heb ik vooraf een indeling moeten maken. Je kan je als koppel na de start van het toernooi NIET meer afmelden. Hiermee dupeer je veel andere schutters die nog wel willen schieten. In uitzonderlijke gevallen kan na overleg met de wedstrijdleiding iemand van het koppel worden vervangen door iemand anders.
Hopelijk heb ik nu alle vragen beantwoord. Iedereen veel succes.
Tot zaterdag 13 juni,
Mandy Mulder