Van de Trainer…..

VEO1 met hakken over de sloot, VEO2 laat zege uit handen glippen

Foto: onze “Boomlange heer” (redactie: Oranje Wit verslag) Bouke zorgt voor
het verschil van twee doelpunten in het voordeel van VEO1, einduitslag 18-16

VEO2 schoot uiterst gemotiveerd uit de startblokken tegen het reserveteam van Oranje Wit. In een oogwenk gaf het scorebord 4-0 aan voor het zeer goed spelende team. VEO had in de gehele eerste helft Oranje Wit volledig onder controle, wat leidde tot een terechte ruststand van 10-5. In de tweede helft leek er het eerste deel nog geen vuiltje aan de lucht. Het rendement bleef goed en halverwege bij 16-10 zou je de wedstrijd met degelijk spel naar de eindstreep moeten trekken. Helaas bleek het tegendeel waar, want voor onze ogen voltrok zich een horrorscenario. Want vanaf 17-11(!) bleek de ommekeer.
De tegenstander kreeg het op z’n bekende heupen en het beeld van de uitwedstrijd, waar voor Oranje Wit alle ballen die omhoog gingen door de mand ploften, bleek zich te herhalen: 17-17 met nog een aantal minuten te gaan. Tot 19-19 was het zenuwslopend spannend en uiteindelijk trok Oranje Wit aan het langste eind met 19-20.

Foto: nog 1 minuut te gaan bij 19-19 en de leidsman fluit opnieuw voor een onjuiste beslissing “Overtreding Aanvaller” (Casper) terwijl híj juist werd omvergeduwd. On-be-grij-pe-lijk, want het was beslissend voor het verlies.

Zowel bij VEO1 als bij VEO2 is controle over de wedstrijd houden een duidelijk verbeterpunt. Het staat ook lijnrecht tegenover het door ons ingeslepen principe “Wij gaan voor het scoren, want dat maakt het spelletje zo leuk”. Soms echter, moet je voor de winst gaan, hoe lelijk ook, dan prevaleren namelijk de punten. Het besef hiervan dringt gelukkig langzaam door.

VEO1 had de uitwedstrijd met één doelpunt verschil (29-28) nog goed in het geheugen. Zo veel scoren en dan nóg verliezen van deze overigens sympathieke ploeg, was frustrerend. Om blijvend aan te haken bij de top vier zouden we met twee verschil moeten winnen, waardoor een 3e plek op de ranglijst een feit zou zijn.

De start was veelbelovend en vliegend met 3-0 tot 9-4. Vóór rust speelden we erg degelijk, maar speelden we het niet goed uit en dus gingen we met 11-8 rusten. Na rust kwam Oranje Wit iets anders uit de startblokken. Zij gaven zich zeker niet zomaar over en dat bleek uit de gelijkopgaande strijd want van 13-13, 14-14 en 15-15 sloegen wij met nog een paar minuten te gaan het benodigde gaatje van 2 doelpunten verschil, 17-15. Oranje Wit kwam alsnog met 1’16” op de klok tot 17-16. Op dat moment stonden we op de ranglijst gelijk, maar met een veel beter doelsaldo zou Oranje Wit boven ons staan. Om onbegrijpelijke redenen wilde de ploeg toch voor een gelijkspel gaan. Met nog zeven seconden te gaan maakte Oranje Wit bij een vrije bal voor ons tot drie keer toe een overtreding (twee is echt genoeg, scheids!) wat tot een stip leidde. Bouke bleef zeer koelbloedig en maakte de 18-16. De zaal ontplofte terecht in deze fase van rollercoaster-gevoelens, wat een spanning. Met de luttele overgebleven seconden bleek Oranje Wit niet meer in staat om te scoren. “Lucky Us” dacht ik nog, maar zoals Ivan dat mooi verwoordde achteraf “Geluk dwing je af trainert!”…..gelukkig.

Vanaf de kant zagen we een VEO2 dat steeds beter gaat spelen en een VEO1 dat de kwalitatieve ondergrens weer meer naar boven verlegt.

Er is toch iets wat ik meestal voor mij hou en nu kwijt wil, iets over de scheidsrechters. Ook bij deze wedstrijden waren we te vaak niet gelukkig over de arbitrage. VEO1 bijvoorbeeld kreeg 15 en Oranje Wit 7 statische kansen tegen. Natuurlijk horen daar terechte fouten bij van onze kant, maar dit verschil is echt te groot. Net zoals bij VEO2 verbaasden spelers en publiek zich veel te vaak over het waaróm als de scheidsrechter floot voor een overtreding. Kennelijk zag hij dingen die 90% van de aanwezigen in de zaal niet zag. Het zij zo, ware het niet dat het bepalend kan zijn voor het wedstrijdverloop. Desondanks moeten wij daarin ook stappen maken, want we zijn blij dat er nog steeds scheidsrechters willen fluiten, anders wordt het moeilijk spelen, nietwaar?

MAAK KENNIS MET CASPER & KJELD
In de kennismakingsrubriek maken we kennis met twee spelers die na wat omzwervingen hun vaste en gezellige honk vonden in VEO: Casper Onnink (VEO1) en Kjeld Verboom (VEO2)

Hoe verloopt het seizoen voor jou, kun je dat kort weergeven?
Casper “Na een poosje afwezig te zijn geweest ben ik sinds de zomer weer aan het opbouwen. Eerst één keer in de week trainen, daarna twee keer en sinds de zaalcompetitie ook voorzicht wedstrijdminuten. Ik geloof dat ik inmiddels 5 keer de volledige minuten heb kunnen maken en dat voelt fantastisch. VEO 2 voelt echt als mijn team, het is gezellig, er wordt hard gewerkt en we proberen echt samen te presteren.”
Kjeld Wisselend qua resultaten maar een dikke plus in de gezelligheid met het team. Wisselend omdat het dit seizoen vrij lang duurde voordat we een wedstrijd wonnen, maar we gaan nu de goede kant op! Voor mij persoonlijk ben ik blij met mijn eigen resultaten, maar ik win liever en speel zelf een slechte wedstrijd dan dat ik een goede wedstrijd speel en we als team verliezen.”

Waarvoor kunnen we jou wakker maken?
Casper “Lekker eten en drinken! Als je me ergens gelukkig mee kan maken is dat het wel! En dan het liefst alles behalve Hollandse Pot en niets met vlees haha. Dat maakt me dan weer erg ongelukkig; dan blijf ik liever liggen.”


Kjeld “Je mag me altijd wakker maken voor een kapsalon of een frikadel”

Hoe lang speel je bij VEO?
Casper “Dit is mijn derde seizoen als speler, ik ben ook 1 seizoen algemeen reserve geweest. Ik heb overigens lang getobd met blessures en ben al eerder gestopt met korfballen. Ik had ook niet verwacht dat het weer zo goed zou gaan, maar ben er wel erg blij mee. Hopelijk plak ik er nog wat jaartjes aan vast!”
Kjeld “Dit is mijn 4e jaar bij VEO en alle jaren ook in de selectie gespeeld. Als klein kind begonnen bij Achilles en daar tot aan de A1 gespeeld om vervolgens de stap te maken naar KVS A1 om in de hoofdklasse te spelen. Doorgestroomd naar de selectie van KVS om daarna terug te keren naar Achilles om een paar jaar in het 1e te spelen. Ondanks dat het niet altijd zonder tegenslagen ging wel een onwijs leuke tijd gehad bij alle verenigingen om uiteindelijk bij de leukste club van Nederland te belanden en ik zie VEO dan ook echt als mijn club.“

Omschrijf jezelf als speler
Casper “Ik denk dat ik een redelijk all-round speler ben. Zowel aanvallend als verdedigend, ik kan de meeste posities goed invullen. Verdedigend vind ik het heerlijk om veel steals te pakken, maar ik kan, als ik me erop instel, ook goed 1-tegen-1 verdedigen. Aanvallend probeer ik te sturen en tempo in het vak te krijgen. Mijn eigen kansen pak ik het liefst uit een dynamische situatie en als het vak het nodig heeft, kan ik mijzelf ook wegcijferen onder de paal. Het hangt van de tegenstander af of ik verdedigen of aanvallen leuker vind!
Kjeld “Dit is mijn 4e jaar bij VEO en alle jaren ook in de selectie gespeeld. Als klein kind begonnen bij Achilles en daar tot aan de A1 gespeeld om vervolgens de stap te maken naar KVS A1 om in de hoofdklasse te spelen. Doorgestroomd naar de selectie van KVS om daarna terug te keren naar Achilles om een paar jaar in het 1e te spelen. Ondanks dat het niet altijd zonder tegenslagen ging wel een onwijs leuke tijd gehad bij alle verenigingen om uiteindelijk bij de leukste club van Nederland te belanden en ik zie VEO dan ook echt als mijn club.“

Wat wil je in het korfbal bereiken?
Casper “Ik heb geen ambitie meer om een bepaalde competitieklasse te halen of bij een bepaald team te spelen. Ik speel omdat ik het een leuk spelletje vind en omdat ik het leuk vind om met teamgenoten samen te sporten. Het is wel zo dat ik energie krijg wanneer ik sportief uitgedaagd word. Dat gebeurt natuurlijk sneller hoe hoger je speelt, maar het is momenteel geen doel op zich. Ik vind de combinatie van spelers en het niveau bij VEO top!”
Kjeld “Voor mij is het plezier in de sport en de gezelligheid eromheen de belangrijkste factor wat korfbal leuk maakt. Op prestatiegebied heb ik mij gelukkig mogen prijzen door op het allerhoogste niveau te spelen met onwijs goede teamgenoten. Voor mij persoonlijk wil ik graag met VEO bereiken dat we nog vele jaren plezier, gezelligheid en prestatiegericht kunnen combineren voor alle teams binnen VEO en dat we een gezonde en leuke vereniging blijven.“

Omschrijf de voor jou meest aansprekende wedstrijd in je korfballoopbaan
Casper Dat is een best lastige vraag. Ik heb in mijn jeugd bij PKC het geluk gehad om veel mooie wedstrijden te spelen, waaronder NK’s, kruisfinales en junioren-finales in AHOY. Meer recent vond ik de wedstrijd van VEO tegen Excelsior erg tof om te spelen. Maar als ik toch moet kiezen is het de junioren finale met PKC tegen Dalto in Ahoy. Het was mijn eerste jaar in de  A1 van PKC en stond alle belangrijke wedstrijden (zo ook deze) reserve. Ik mocht 5 minuten voor tijd mijn opwachting maken voor Olav van Wijngaarde en scoorde direct. De wedstrijd eindigde daardoor in 20-20, waarna het verlengen werd. Ook na 10 minuten speeltijd was de stand gelijk en moest de beslissing vallen via een Golden Goal. Onze eerste aanval mislukte waarop Dalto de mogelijkheid kreeg. Ik pakte de bal terug met een risicovolle steal en de aanval daarop scoorde we alsnog. Ik denk niet dat deze spanning nog overtroffen gaat worden, al weet je het nooit!
Kjeld “Het is maart 2010, we hebben met KVS A1 zojuist de zaaltitel Hoofdklasse A-jeugd binnengesleept en we maken ons op voor de play-offs tegen Fortuna A1. Het wordt beslist in 2 wedstrijden waarin onderling resultaat bepalend is. De 1e wedstrijd wordt gespeeld in een overvolle Blinkerd, lichten uit, spotlight aan en iedereen wordt voorgesteld onder een kabaal van geluiden vanaf het publiek en shooters door de hele zaal. Ik start in de aanval en zowel mijn 1e schot als mijn 2e schot zijn direct raak en we hebben een vliegende start. Ik speel mijn beste wedstrijd ooit in de wedstrijd van mijn leven en we winnen in de slotseconde met een strafworp 1 punt verschil van Fortuna. De euforie is onbeschrijfelijk. Al moet ik eerlijk toegeven dat de returnwedstrijd tegen Refleks 2 waarbij we 9 punten verschil goed moesten maken en we uiteindelijk met 11 punten verschil winnen en daardoor zaalkampioen worden met VEO 2 wel echt heel erg dichtbij komt!

Heb jij rituelen of doe je vaste dingen vóór een wedstrijd?

Casper Ik vind het fijn om op vaste momenten te beginnen met het focussen op de wedstrijd. Dus bespreken een half uur voor de wedstrijd, warm lopen 20 minuten en inschieten 10. Hiervoor probeer ik juist zo ontspannen mogelijk te zijn en weinig inspannende dingen te doen.”
Kjeld “Vroeger had ik een ritueel dat ik standaard op zaterdag een broodje ging halen bij de Boosty’s in Scheveningen. Standaard broodje carpaccio. Echter, ik ben daar nu vanaf gestapt en probeer ik vooral niet te veel te doen op de dag en pak ik mijn focus op het moment dat ik Essesteijn binnenstap. Alleen bij hele belangrijke wedstrijden in de avond dan wordt er vooraf wel een broodje frikadel gegeten voor de extra energie en gelukboost. Dan moeten tegenstanders echt opletten ;)”

Doe je extra inspanningen om fit en in vorm te blijven?
Casper Ik probeer elke week nog op een lage intensiteit hard te lopen. Dit helpt voor mijn gevoel veel voor het opbouwen/onderhouden van een basisconditie. Verder heb ik een hekel aan de sportschool, dus daar zal je me niet vinden 😉 ”
Kjeld “Ik zou willen dat ik hier meer tijd voor zou hebben en het ook iets leuker zou vinden dan zou het vaker voorkomen. Ik vind verschillende sporten zoals squash of volleybal leuk om te doen, echter de sportschool is niet zo aan mij besteed.

Als je niet voor korfbal had gekozen, welke sport zou je dan beoefenen?
Casper Voetbal! In mijn jeugd heb ik daar eigenlijk ook voor gekozen, maar een oud-trainer overtuigde mij (of mijn ouders, ik weet het niet precies meer) om korfbal nog een jaartje te proberen. Ben ik uiteindelijk heel blij mee! Mocht je meelezen, dankjewel Gerard haha.”
Kjeld “Hier vraag je me wat… Ik deed op de basisschool mee met het NK Handbal en mijn moeder heeft vroeger ook gehandbald dus dan had ik waarschijnlijk gekozen voor handbal. Op latere leeftijd ook nog gedacht om de switch te maken van korfbal naar handbal, maar uiteindelijk bij korfbal gebleven. Een andere sport waar ik voor zou kiezen, maar wat weinig mensen zullen verwachten is trampolinespringen. Ik was vanaf mijn 10e levensjaar elk jaar te vinden op de camping en als mijn ouders mij dan kwijt waren dan hoefden ze alleen maar naar de trampolines te gaan en daar was ik dan salto’s aan het maken en mezelf te perfectioneren in trucjes. Ik was hier uren per dag mee bezig waardoor ik ook wedstrijden wilde gaan doen, maar het was niet te combineren met korfbal wat ik toen ook heel leuk vond.”

Hoe zou je VEO als club beschrijven?
Casper Gezellig en fanatiek! Ik kom natuurlijk niet van VEO, maar ben altijd door iedereen warm ontvangen. En dan niet alleen spelers, maar ook zeker ouders en vrijwilligers. En fanatiek omdat de groep die we de laatste jaren hebben gehad ook zeker wil winnen.”
Kjeld “VEO is gewoon de leukste vereniging van Nederland!”

Casper over Kjeld en Kjeld over Casper
Casper “Ik heb absoluut respect voor Kjeld’s aanvallende kwaliteiten. Daar kan ik wel jaloers naar kijken. De kwaliteit van zijn schoten is altijd heel hoog en schotspelletjes op de training zijn moeilijk om te winnen. Helaas haha. Daarnaast is het ook gewoon een hele fijn gast, aardig en altijd behulpzaam. Ik vind het leuk om te zien dat hij zich ook bij het bestuur/TC inzet om VEO een stukje beter te maken. Een topper!”
Kjeld “Voor de mensen die Casper niet zo goed kennen: Casper is een rustige, slimme, van speciaalbiertjes houdende jongen die fantastisch goed kan korfballen. Het is een verademing als je op een training niet tegen hem hoeft te staan want aanvallen tegen Casper is geen pretje. Daarentegen is het een genot om samen met hem te mogen te spelen en elke week de tegenstanders weer te laten zweten. Buiten het veld om kan hij ook nog is onwijs goed puzzels oplossen en de leiding nemen om uit te breken uit een escaperoom. Dus wanneer gaan we weer?

Nog een laatste opmerking?
Casper
“Gaaf om de hal afgelopen zaterdag zo aangekleed te zien en vol met supporters! Blue Tigers, let’s go!
Kjeld “Een hele gedurfde: ik heb zo’n voorgevoel dat we met VEO 1 dit jaar echt kampioen gaan worden, dus blijf vooral de selectie aanmoedigen, dan trakteren wij jullie op mooie wedstrijden met het kampioenschap van het eerste als kers op de taart.”


Geplaatst

in

door

Tags: