VEO lijkt “Hexit” te ontlopen…

Deze zaterdag stond -met (inclusief deze match) nog drie wedstrijden te gaan- alweer een derby op het programma voor VEO: het Haagse Futura (allerlaatste, nog puntloos en al gedegradeerd…) wilde de eer redden in Voorburg, waar VEO (voorlaatste met vooraf zeven punten) de twee punten hard nodig had om “haasje-over” te doen bij Achilles (voor aanvang van deze competitieronde acht punten). Wanneer de één na laatste plek aan het einde van de rit bekleed wordt, staat er nog een beslissend duel te wachten tegen de nummer zeven uit een parallelpoule…

VEO startte voortvarend en leidde dankzij snelle treffers van Sylvia Jongenburger en Robin Fuchs binnen enkele minuten met 2-0. Futura’s kanonnier Cyril van Es had slechts twee minuten nodig om de boel weer gelijk te trekken, waarna Sylvia J de Hagenaars met een lepe vrije worp en schot nauwelijks een minuut later weer op afstand zette (4-2). Roy van der Kroft legde met een kort kansje de 5-2 in de korf en vervolgens “hing” Futura aan het elastiek: 5-3, 6-3 (Sylvia J), 6-4, 7-4 (Daan de Groot), 7-5 en 8-5 (Sylvia J opnieuw, zij moet “zuiverheidspillen” geslikt hebben voor deze eerste helft, want bijna elk schot veranderde in goud…).

Sylvia Jongenburger had vandaag “gouden handjes”: hier schiet zij 8-5 binnen. Bij de paal wacht Rieks van Dam af, maar hij hoeft niet meer te springen, de bal zal feilloos doel treffen….

Bij deze stand en nog bijna een halve helft te gaan leek Futura een omschakeling te maken in haar strategie: de mannen (Fuchs had van Es inmiddels stevig in de knip…) werden in dienst gezet van de vrouwen en vervolgens begonnen die volop te scoren 😨… VEO morste wat kansen en de gasten kropen (ondermeer dus dankzij drie vrouwengoals) via 9-8 (9-7 door Van der Kroft op slim aangeven van Jeanne Jongenburger) naar 9-9 op acht minuten voor de thee…

Roy van der Kroft is een “zekerheidje” vanaf de strafworpstip: 11-9. Christine van Eijsden (2) en Jeanne Jongenburger (links naast de paal) weten het al…

Futura maakte zich klaar om VEO te passeren, maar had buiten Van Der Kroft (Een hilarisch bijna “koddig” momentje  in de verdediging 😂, vandaag super belangrijk met scores en reboundkracht…) gerekend… hij nam VEO in deze fase tweemaal bij de hand: 10-9 en 11-9 (Na een nuttige verdedigende “steal” van Fuchs en strafworp geforceerd door Jeanne J), waarna Sylvia J (Gewicht in goud waard voor VEO deze eerste helft; 6x trefzeker…), Fuchs en de Groot de Voorburgers voor de rust in veilige haven leken te loodsen: 14-9 was de theestand.

Kort voor rust neemt Daan de Groot (geheel rechts) een vrije worp. De bal zal lang twijfelen zien ook Roy van der Kroft (bij de paal), Christine van Eijsden (midden) en Jeanne Jongenburger (achtergrond) maar uiteindelijk wint de zwaartekracht en valt het geel-blauw door de korf: 14-9…

Na de onderbreking werden “de bordjes verhangen”: Futura’s vrouwen pakten dóór (twee goals en één stip mee), waardoor het na zes minuten weer 14-13 stond… VEO vertoonde bij vlagen leuk en snel spel, maar de bal wilde er steeds niet in… De blauwzwarten kromden de ruggen voor een “vorsing” en Futura werd wederom teruggezet: 15-13 (Jeanne J, ook een nuttige interceptie trouwens…), 16-13 (Fuchs, karakteristiek “afdrukkend”…), waarna Rieks van Dam (opnieuw “konijn uit de hoge hoed”… in deze periode zijn waarde bewijzend…) met 17-13 halverwege het tweede bedrijf het pleit toch wel leek te beslechten…. Maarrr… de gasten dachten er écht anders over… 17-14… een denderend blok van Van Dam op Van Es en Van Der Kroft van afstand  betekende 18-14. Met nog een kleine negen minuten resterend leek het laatste uurtje van Futura geslagen toen Van Dam met een soort van “speedshot” de buzzer wilde verslaan en doel trof: 19-14… Wie kon VEO nu nog iets doen?… Juist… Futura dus… Het bleef zichzelf almaar weer oprichten en ik vind dit trouwens -zeker als je al gedegradeerd bent- een compliment waard…

Terwijl de spanning minuut na minuut (19-15, 19-16, 19-17…) groeide, bracht VEO haar “beslissers” in het veld: David Nanusevski en even later Robin van den Bosch. Met nog vier minuten op de klok rammelde Futura nadrukkelijk aan de Voorburgse poort, die leek te bezwijken onder de aanvallen van met name de Haagse vrouwen… De gasten forceerden een strafworp, waarmee het verschil drie minuutjes voor het einde weer één mager goaltje betrof (19-18)… buiten gierde de wind en binnen pakten donkere wolken zich samen boven de blauwzwarte hoofden…

Maar…. Nu wil ik graag dat u iemand in uw omgeving zoekt, die een lekker zwoele stem heeft om mee  weg te “zwijmelen”…. Zet een prachtig mooi muziekje op (Bijvoorbeeld Duncan Laurence’ “Arcade”, we schijnen dit jaar écht het songfestival winnen…), vraag vervolgens deze favoriete omfloerste stem de volgende alinea voor te lezen, ga op uw loungebank liggen, sluit de ogen en beleef het mee:

“U ligt op een warm mediterraan strand met een zalig zonnetje als deken op uw gebronsde huid van uw welverdiende vakantie te genieten… Dan klinken de meest zuivere muziektonen, die u ooit gehoord heeft… De klanken geven u een weldadige rust… Plots… Wie is dat?… Uit uw linker ooghoek ziet u hem komen… Nanusevski… Bijna zwevend over het zand, dat nauwelijks opwaait alsof de voeten het niet raken… de tred van een gazelle… is het slow motion?… Die soepele draaibeweging… vastberaden blik… opperste concentratie met de tong de wang bollend… een onmetelijke afstand… hoog zweeft de bal… en zacht kust het geel-blauw de binnenkant van de korf… Essesteijn veert op en Futura krimpt ineen…”

EN nu die “knip” met de vingers, u mag wakker worden… Wát een prachtgoal, voor mij stylistisch de mooiste van de avond: 20-18… Nog twee minuten en 40 seconden…”

Bent u er weer bij?… Want hierna gooit gediplomeerd pinchhitter Robin van den Bosch (hij lijkt hiervoor in de wieg gelegd…) met nog een ruim een minuut te gaan gedecideerd en loepzuiver (ook fraai hoor!..) de wedstrijd definitief in het slot (21-18) en zie ik Futura’s topspeler van Es stampvoetend buiten het veld aan de zijlijn… Een zucht van verlichting waait door Bastion Essesteijn, de punten blijven in Voorburg!…

 

De wedstrijd gaat op slot ziet geheel links Cyril van Es (Futura-“aas” buiten het veld, net gewisseld aan de zijlijn…)… Robin van den Bosch staat nog met de armen omhoog van zijn schot, midden kijkt Jeanne Jongenburger gespannen toe, net als Roy van der Kroft in de rebound en geheel rechts geldt hetzelfde voor Christine van Eijsden… U ziet de stand en resterende tijd op de achtergrond…
Één seconde later bijna dezelfde foto als boven…

Er is hard gewerkt en -ook toen het tegen zat- niet opgegeven, VEO toonde veerkracht met goede en mindere fases, soms wrikte en schuurde de machine, maar altijd was er iemand, die weer een ruk aan de slinger gaf. De “brede bank” bewees zijn waarde…. VEO verdiende de punten absoluut, al is het alleen al op statistische grond: Futura heeft niet éénmaal voorgestaan in deze pot…

Maarrrr…..Pfffjjjooeei… dat ging moeilijker dan gehoopt, Futura heeft een taai team, dat zich niet makkelijk van de wijs laat brengen. Tot driemaal toe poetste het een forse achterstand (bijna) weg. Het kon strategisch schakelen en bleek niet afhankelijk van een enkeling. VEO-coach Johan van Barneveldt was achteraf behalve blij en trots op zijn team dan ook lovend over de gasten, die volgens hem in elke andere parallelpoule meer punten gepakt zouden hebben. Waar VEO zich aanvankelijk instelde op het scorend vermogen van de Haagse mannen en met de ontregeling daarvan succes boekte, namen de paarse vrouwen het heft in deze zeer sportieve pot (met prima arbitrage trouwens!) gewoon over en dreven de Voorburgers soms danig in het nauw met hun scherpte, voor mij waren het “korfbalwolvinnen” in schaapskleren…

Met de eindstand op de achtergrond: Een team om trots op te zijn! Loon naar werken!… Wel een beetje vage foto… hieronder ziet u waarom…
Behalve hoofden moet uw fotograaf soms ook andere objecten vermijden en dat lukt niet altijd goed… Wel passend dat Rieks van Dam achter de hand (Prijsvraag van de week: van wie is deze hand trouwens?) verstopt zit?… We hebben hem immers altijd “achter de hand”… De andere speler die u op deze foto mist is Robin Fuchs, hij is half zichtbaar…

En nu?… Eind goed al goed?…. Achilles verloor van KVS en de ”VEO-haas” is dus over de Achilleanen gesprongen… Voorburg En Omstreken staat nu in punten gelijk met Sporting Delta (beiden 9 punten), met twee ploegen (Achilles acht en Futura nul punten) onder zich. De laatste twee wedstrijden zullen het leren: Achilles treft louter nog kampioenskandidaten: Oranje Wit en Fiks, beiden met evenveel punten aan de kop van de ranglijst. De kampioensstrijd lijkt zich tot en met de laatste wedstrijd te voltrekken… VEO gaat nog naar het Zeeuwse Swift (subtopper, spelend om de baard van de keizer…) en treft op 30/3 om 18.20 uur thuis nog Sporting Delta, waar de Voorburgers in Dordrecht nog van wisten te winnen. Eerder op die 30e  maart is het resultaat van Achilles al bekend.

De kaarten lijken op dit moment in Voorburgs voordeel geschud, “slem” ligt voor het oprapen… maar u weet het… De bal is rond, maar de korf soms dichtgetimmerd… Na vandaag zet ik mijn geld op VEO in deze strijd tegen degradatie en met een béétje mazzel eindigt ons vlaggenschip als promovendus zomaar als kampioen van het “rechterrijtje”, waar andere clubs uit de Haagse regio degraderen (Futura, Die Haghe) uit de overgangsklasse of nog een beslissingswedstrijd in dit verband wacht (Achilles?, Eibernest); Jaja… er dreigt een ware “Hexit”…😜

Enfin…. Laten we hoe dan ook zaterdag 30-3 in de laatste thuiswedstrijd onze mensen een hart onder de riem steken en er allemaal zijn om dit bewogen zaalseizoen af te sluiten. VEO 1 heeft het zwaar gehad, man- en vrouwhaftig gestreden, wat mij betreft verdienen ze een massaal “VEO bedankt”… Tot 30-3?!! En Uw sjaal niet vergeten hé 👍🏻😀…

[Scores VEO: Sylvia Jongenburger 6x/ Roy van der Kroft 5x/ Robin Fuchs 3x/ Rieks van Dam en Daan de Groot 2x/ Jeanne Jongenburger, Robin van den Bosch en David Nanusevski ieder 1x.]

Scroll naar boven