VEO schiet Achilles in de hiel…

Afgelopen zaterdag kon VEO’s hoofdmacht (voor deze wedstrijd 5 punten en voorlaatste) een voorbeeld nemen aan de prestatie van de reserves in de voorwedstrijd. Streekgenoot Achilles (8 punten) uit Den Haag kwam op bezoek in een vol bastion Essesteijn (Of voor de classici onder ons, voortaan maar beter “Troje” te noemen!?…) en is voor de Voorburgers de “roos” waarop gericht wordt in de strijd tegen degradatie. De heenwedstrijd in de Sportcampus in het Zuiderpark eindigde eerder in 16-16.

Coach Johan van Barneveldt had vooraf de strategie gericht op het uitschakelen van de Haagse puntspeler Sven van Baggum en offerde daar min of meer “VEO-aas” Daan de Groot voor op en dat bleek later, samen met de inzet van het “konijn uit de hoge hoed” Rieks van Dam, een gouden zet… (Of kan ik beter zeggen… “de pijl van Paris”… ken uw klassieken…).

Sylvia Jongenburger (1) met een doorloop “op de brommer” onderweg naar 2-0…

VEO “wilde” heel graag en onder aanvoering van een weergaloos knokkende, sleurende Jeanne Jongenburger (Totaal: twee verdedigende “bloks”, twee strafworpen mee en drie goals!!!) trok Voorburgs blauwzwart ten strijde…

Halverwege de eerste 25 minuten stond er 4-5 op het bord. Na 2-0 door Robin Fuchs en Sylvia Jongenburger, een strafworp van Daan de Groot en een afstandsschot van “stille kracht” Christine van Eijsden had Achilles toch een kleine voorsprong, maar dat kwam meer door het morsen van kansen aan Voorburgse zijde dan dat de Hagenaars grip op de wedstrijd hadden. Toch liepen de gasten uit naar 4-6, maar een stip van de Groot en een leuke combi bij een vrije worp van diezelfde de Groot met maatje Roy van der Kroft brachten VEO weer langszij. De Groot had vervolgens tweemaal een verdedigende “steal”, waarna Sanne Cramer (nuttig als altijd…) met een stijlvol schot uit beweging en Jeanne J (Deed ditzelfde, óók stijlvol dus!…) van iets grotere afstand zorgden voor de ruststand: 8-8.

Deze pot groeide in drama en strijd. Het mooiste moment van dat vond ik wel toen VEO’s van Dam (altijd rustig…) zó tegen de paal aan geperst werd, dat de bal kort klem zat tussen diens hoofd en de paal… De tweede helft bolde deze streekderby op als ware het een echte strijd voor de poorten van het oude Troje: valpartijen, drama, zwaardgekletter en heroïek…

Soms leek er wel sprake van een “Gordiaanse” knoop bij de paal…

Na een lange rust (De arbitrage “wisselde hun oortjes” -wisselt u weleens uw oren?… Mij lukt dat echt niet…-) barstte de “Battle” weer los: Tot 11-11 (nog 16 minuten op de klok) ging het gelijk op: Fuchs, Jeanne J en een geleidelijk ontbrandende Sylvia J hielden VEO in het spoor, waarop “pinchhitter” Robin van den Bosch in het veld kwam. VEO pakte de voorsprong weer via een strafworp (Van der Kroft bediend door een superslim passje van Jeanne J) en ging verder naar 13-11 (Jeanne J) en 14-11 (Sylvia J). Een korte opvlamming van de gasten werd fantastisch gepareerd door twee stijlvolle goals van Van den Bosch (Totaal 8x scorend in VEO 1 en 2 samen vandaag, pfff wat is-ie zuiver…), die een “gouden” wissel bleek…: 16-12. Edoch… er stond nog 11 minuten op de klok: Achilles sloop weer dichterbij (16-14). Van Eijsden bracht VEO op 17-14, maar nog was het niet gedaan: 17-16… Ging het dan toch nog mis?…

Christine van Eijsden (geheel rechts) schiet VEO naar 17-14…

Maarrrrr…. De Blue Tigers waren weer duidelijk aanwezig en dat gaf VEO extra vleugels: onder aanvoering van ”cheerleader” Tante Ans stonden zelfs de “Grey Tigers” in deze fase hun ploeg swingend op de banken aan te moedigen…

Sylvia J zorgde voor Voorburgse opluchting en Van den Bosch strafte via een soepele combi met Van der Kroft een verdedigende fout van de gasten af (19-16), die doorkregen hoe gevaarlijk Van den Bosch was en hem met iets wat leek op een “rechtse directe” bij een schotpoging tevergeefs probeerden uit te schakelen, terwijl Fuchs intussen een keer in de wandrekken was “gewaaid”… Kortom: het werd hier en daar grimmiger…

Het koppel Sylvia J en de Groot velde uiteindelijk het definitieve vonnis over de Griekse held Achilles (21-19) die met een grote bonkende kater het Voorburgse “Troje” moet hebben verlaten…

VEO stond als collectief tegenover een van individuen afhankelijk Achilles: VEO’s vrouwen namen zelf 11 goals voor hun rekening en forceerden nog drie strafworpen die door mannen werden benut. Voor zover ik het heb bijgehouden kwam Achilles tot hooguit drie goals van vrouwen en de gevreesde Van Baggum tot ca. 5 goals waarvan minstens twee van de stip…Wat moet ik meer zeggen: VEO’s vrouwen winnen van van Baggum?!?👍🏻 Het is soms lastig feiten en cijfers te interpreteren, maar wel leuk om mee te spelen nietwaar?… Van Barneveldt was achteraf trots op prestatie van zijn team en wat hemzelf betreft: Opponent Ton van der Laaken moet zo langzamerhand nachtmerries krijgen van angstgegner “J. van B.”…. Met VEO en zijn vorige club snoept van Barneveldt steeds weer kaas van het brood van de huidige Achilles-coach…

Over twee weken treft VEO in Dordrecht het supersterke Oranje Wit, dat volop in de race is voor het kampioenschap; voordien is er tijd voor broodnodig herstel… Er resten in totaal nog vier wedstrijden, waarbij de Achillianen de bovenste helft van de ranglijst treffen. VEO krijgt thuis nog Futura (na zaterdag 0 punten) en Sporting Delta (8 punten). Van deze ploegen wisten de Voorburgers eerder te winnen en alhoewel er in een laatste fase van een competitie soms rare dingen gebeuren is, groeit -met Achilles en Sporting Delta in het vizier…- het vertrouwen en de hoop op behoud in de blauwzwarte harten…

(Scores VEO 1: Sylvia Jongenburger 5x/ Jeanne Jongenburger, Daan de Groot en Robin van den Bosch ieder 3x/ Christine van Eijsden, Robin Fuchs en Roy van der Kroft allen 2x/ Sanne Cramer 1x.)

En daar komen ze… Wat een avond!… Let u ook op die fraaie banners op de achtergrond…

[Persoonlijke noot terzijde: Ik pak even de gelegenheid voor een mijmering over het tegenwoordige korfbal… Onze sport wordt steeds veelzijdiger en zelfs ook aantrekkelijker voor liefhebbers van sommige andere sporten, omdat het een combinatie lijkt geworden van sporten. Ik zie daarom reden de naam van het korfbal te wijzigen in “KoKiJuKa” (Combinatie sport van Korfbal, Kickboksen, Judo en Karate…) dan zijn we ook meteen van het ”halfbakken softie imago” af 😜. Zal ik dit voorstel bij het KNKV neerleggen? Wat vindt U?…]

Het “tableau de troupe”… met VEO F1 en F2…

VEO 2 blijft op koers…

De wedstrijd van VEO 2 stond in het teken van het vasthouden van de eerste plek en het afscheid van Denise Sies-van Wees. Tegenstander PKC 4 wist het de Voorburgers in de heenwedstrijd in Papendrecht knap lastig te maken, maar de punten werden aan het einde van de pot meegenomen naar Essesteijn (16-17).

Een deel van de “Grey Tigers” bij VEO 2…

De goals werden duur verkocht, maar toch stond er halverwege de eerste helft 5-3 op het bord (2x Sies-van Wees, Dennis Ouwerkerk, Melanie van der Weijden en Robin van den Bosch). VEO leek de bovenliggende partij, maar slaagde er maar niet in de taaie en getruukte Papendrechters af te schudden, sterker: na de 6-3 van Sies-van Wees (lekker op schot in het deze fase…) kwamen de gasten dreigend terug tot 6-6 en zelfs 6-7…! Ouwerkerk rondde vervolgens (als altijd “cool as ice…”) een door Sies-van Wees geforceerde strafworp af, waarna Van den Bosch (“On fire” vandaag… Van zijn favoriete plekkie: uit beweging zijkant korf hoog uitschietend -onverdedigbaar, knap hoor!- met een fraaie boog…) op slag van rust PKC met een mentale “kwak” de kleedkamer instuurde: rust 8-7!…

Denise Sies-van Wees (rechts met de armen omhoog) ziet haar schot door de korf vallen, 6-3.

De reserves toonden met deze terugkeer veerkracht en vastberadenheid, wat in het tweede bedrijf voortgezet werd: Opnieuw Van den Bosch en Ouwerkerk zetten de Papendrechters terug naar 10-7, maar zij trokken op hun beurt de kar weer op de rails: 10-10, met nog een kleine 25 minuten te gaan. Terwijl Essesteijn volstroomde met Achillianen en publiek voor de hoofdakte van de avond groeide de spanning alom…

VEO 2 raakte echter niet ”van de leg” en liep met twee prachtgoals weer uit naar 12-10 (Ouwerkerk eerst een geluidloze “zoever” door de korf en daarna ”vlijde” Yannnick Sterk van grote afstand bijna “liefdevol en teder” de bal in de korf…). PKC bleef tegenstribbelen (12-11), maar toen was daar (eigenlijk al eerder, maar het begon meer en meer op te vallen…) Dion ten Brummelaar, die bal na bal pakte in rebound en aantoonde dat korfbal een teamsport is, je hebt allerlei kwaliteiten nodig om een wedstrijd te kunnen winnen: scoren is zeker belangrijk… maar dan moet je wel de bal hebben😜… VEO zette geleidelijk de overmacht om in goals, eerst weer van den Bosch (13-11 Loepzuivere vrije worp…) en Ouwerkerk (14-11), maar wéér sloop PKC dichterbij (14-13 doch had hier nu een raadselachtige strafworp voor nodig…) voor -naar later bleek- de laatste stuiptrekking. Van der Weijden had haar (goede) tegenstandster deze wedstrijd volledig in de houdgreep en pakte met een onwaarschijnlijk hoog schotpercentage nog twee nuttige goals mee. Tien minuten voor tijd schoot zij 15-13 binnen, maar moest helaas direct hierop geblesseerd het veld verlaten. Van der Weijdens goal bleek het breekpunt voor deze wedstrijd, want PKC had nu het kruit verschoten… VEO pakte verder uit door o.a. een hilarische goal (16-13) van Bram Habermehl, die weer zijn handelsmerk afgaf toen hij verdedigend al “klapwiekend” een interceptie realiseerde… De Voorburgers liepen verder uit naar 19-13 (Ouwerkerk, Van den Bosch en Renee Molman), toen het tijd werd voor de publiekswissel voor Denise Sies-van Wees, die (voorlopig!?…) stopt met korfbal. VEO 2 zal haar enthousiasme en afstandspoeiers node gaan missen in de komende periode… Waarom zij stopt?? Tja, daar kan ik eigenlijk niets over zeggen… Want anders dient PKC misschien alsnog een protest in, omdat VEO deze wedstrijd met één speler te veel in het veld stond… Proficiat!!! 😀👍🏻

Denise, hopelijk ooit tot ziens binnen de lijnen?!…

De komende twee weken kunnen de reserves herstellen en zich voorbereiden op een hete slotfase. Voorburgers staan één puntje voor op naaste belager Oranje Wit 2, dat na de rustpauze op zaterdag 9 maart in Dordrecht popelend de blauwzwarten zal opwachten. Het eerste duel in Bastion Essesteijn ging met 22-19 naar VEO. Het zal in Dordt gaan “spoken”….

(Scores VEO 2: Dennis Ouwerkerk 6x/ Robin van den Bosch 5x/ Denise Sies-van Wees 3x/ Melanie van der Weijden 2x/ Renee Molman, Yannick Sterk en Bram Habermehl allen 1x)

Afscheid van VEO 2…
Een mooi korfbalkoppel…
Scroll naar boven