Raketstart VEO tegen Die Haghe…

De laatste wedstrijd van de Haagse Korfbal Dagen (ik hoorde om mij heen nog mooie herinneringen van de “Binnenhof Cup”…) trof VEO geelzwarte streekgenoot Die Haghe (Uit welke plaats zouden die nou komen?…) . Deze voormalig meervoudig Nederlands kampioen bevindt zich in een neerwaartse spiraal en poogt met ervaren coach Erwin Disselkötter aan het roer het tij te keren. Op het veld wonnen de Voorburgers na een 4-10 ruststand met 11-19 de totale pot. Vandaag, in de zaal, kon VEO voor het eerst sinds lange tijd met de basis-acht van start en dat zouden de “Kanaries” gaan weten…

De match van vandaag kende uiteindelijk meer doelpunten dan speelminuten. In wáááánzinnig tempo en fraaie cadans scheurde de blauwzwarte brigade na het startschot van “pole-position”: na tien minuten was de stand 1-10 in het voordeel van VEO dat op de kop staande, met de ogen dicht en achterstevoren raak schoot, het leek qua schotpogingen bijna “1 op 1” te lopen… Maar dat was schijn, soms kwam toch de zoemer even als spelbreker voorbij… Niet alleen aanvallend stond er een Voorburgs huis, maar “actief” verdedigen leverde menigmaal balwinst op. De Blauwzwarten speelden de Haagse hoop  volledig aan flarden.

VEO’s vrouwen gingen als vanouds voorop in de strijd, en de doorloop van Jeanne Jongenburger (versterkt door hoogtestage en survivaltocht in de jungle…) stond daar model voor: een fraaie aangeef van de vandaag weer zeer nuttige Christine van Eijsden (wordt met de week belangrijker voor VEO…) die bij deze actie bijna verpletterd en hard aan het hoofd geraakt werd, maar er toch in slaagde de bal in de handen van Jeanne J te wurmen, die vervolgens de bal op geheel eigen wijze (Volgens vader Arnold heeft ze de techniek van haar moeder…) in de korf wist te deponeren… Wat een doorzettingsvermogen, welkom terug Jeanne!… Oh ja, bijna vergeten: even een tussenstandje: dit was 5-16… U leest het goed! Met nog zeven minuten te spelen… In de laatste fase van dit bedrijf liep VEO nog uit naar 7-19 en zo hadden de Voorburgers hetzelfde aantal doelpunten (echter nu pas halverwege) als bij de veldwedstrijd aan het einde van de speeltijd… Leuk detail was nog, dat Dennis Ouwerkerk (verving de intussen gekwetste Roy van der Kroft) VEO’s laatste mocht aantekenen, onthoudt u dit even…?

Een ONVOORSTELBARE GOEDE eerste 25 minuten, het publiek had genoten van een zeer scherp schietend VEO, dat daarnaast hard werkte en met oog voor elkaar bezig was. Die Haghe raakte het spoor volledig bijster…

Een schot van Sylvia Jongenburger (1), bij een stand van 9-21, zo’ n vier minuten na de rust. Iedereen kijkt naar boven, inclusief Christiaan Enderink en Linda Jongenburger beiden bij de korf) en Robin Fuchs (links van de schutter), terwijl Sylvia geheel in de sfeer van de wedstrijd, bijna dansend met “die armen hoog” afwacht of de bal doel treft… Helaas… het ging ook weleens mis vandaag…

Na de rust nam VEO wat gas terug en kwamen de “Kanaries” wat meer uit de kooi. Het valt Disselkötter te prijzen, dat hij zijn ploeg gewoon door liet korfballen en niet verviel in vertragingstactieken en het gehate achterverdedigen. Na de thee vonden de Haagse vogels een stuk makkelijker de korf en daar kunnen zíj weer moed uit putten voor de competitie.

VEO toonde zich van haar professionele kant door de touwtjes niet uit handen te geven en wel mee te blijven scoren, waardoor de ploegen deze speelhelft qua score zij aan zij gingen. Daarbij werd het veelkoppig VEO-publiek verwend door een weergaloos schietende Daan de Groot, wiens handen op een gegeven moment elk schot in goud deden veranderen. Hij zou maar liefst elf (!) maal doel treffen dit duel -met een techniek en gemak om je vingers bij af te likken- en ook Christiaan Enderink ontpopt zich steeds meer als een gevaar voor de tegenpartij, hij deed vijfmaal van zich spreken, net als de vandaag heel nuttig en beheerst acterende Robin Fuchs. Sylvia Jongenburger verdeelde haar goals netjes over beide helften en had tevens een belangrijk aandeel in VEO’s geforceerde strafworpen, terwijl Linda Jongenburger verdedigend belangrijk was en met een poeier van afstand (“Plof”… tegen de achterkant… dat zijn voor mij de prettigste… 9-23) liet zien ook gevaarlijk te kunnen zijn…

Even later mag Christiaan Enderink (20) de strafworp verzilveren, die Sylvia J uit een vrije worp wist te peuteren, Linda Jongenburger (22) kijkt toe en Robin Fuchs (achter Enderink) is al zeker en onderweg naar de middencirkel…

Goal “nummero 30” was -ik zou haast zeggen: natuurlijk!…- een prooi voor de vers in de wedstrijd gekomen en van Die Haghe teruggekeerde Robin van den Bosch (met zijn eerste schot…)… Waarna tenslotte opnieuw (hebt u het onthouden?….) de laatste treffer van deze 25 minuten (wat duurt die zuivere speeltijd trouwens lang zeg…) voor VEO’s multifunctionele “krijger” Ouwerkerk was met een gave buzzer-beater, een klassiek “hoekie”: 22-36. (Dit kon volgens hem na de wedstrijd nu van zijn “bucketlist” af…, van mij mag-ie ermee doorgaan…). Het tweede bedrijf ging dus met 15-17 naar de Voorburgers…

In een eerder schrijven op 14/10 in ‘VEO 2 swingt de pan uit in Leiden” refereerde ik aan een foto van Dennis Ouwerkerk. Bij deze voor de liefhebbers: de man van VEO’s laatste woord in beide speelhelften… Echt een gave foto, knap “eng” gemaakt… Overigens hoop ik echter niet, dat hij van plan is rond vijf december in deze verschijning de zoveelste variant van Zwarte Piet te spelen…

Al met al een leuke oefenpot met een zeer sterke eerste helft van VEO, die volgens een achteraf glunderende coach Johan van Barneveldt door het sterke verdedigen ook heel veel energie kostte. Dit verdedigen is echter wel een heel belangrijk wapen met veel balwinst. Logisch dat het tweede bedrijf een stapje terug gedaan wordt. Daarbij verloor VEO aan het eind van de eerste helft steunpilaar van der Kroft (gelukkig slechts licht geblesseerd…) en Van Barneveldt liet -uiteraard- ook de wisselspelers minuten maken.

Hoe dan ook: VEO heeft vandaag aan het zelfvertrouwen en schotpercentage kunnen werken. Dat de competitie zwaar gaat worden met Fiks (diens trainer Rick Nell stond te “spioneren”…), KVS, Futura en Swift bijvoorbeeld, staat buiten kijf. Maar als het vertrouwen er is en de “Blue Tigers” gaan erachter staan, hoeft dit VEO 1 in deze vorm voor niemand bang te zijn en kunnen we misschien nog weleens voor een stuntje gaan zorgen!…

Tot slot… Even iets heeeel anders, ik moet er gewoon iets over kwijt… de “legging” is binnen VEO bij het mannelijk smaldeel aan een opmars bezig (Op de tribune werd zelfs een naamswijziging geopperd: naar “ckv. LEO”=“Legging En Omstreken”…). Volgens een ervaringsdeskundige schijnt het, dat je van dit attribuut een heel warme “KwaaDrieSeps”-spier krijgt… Huh, wattuh?… Ik wist niet eens dat ik die heb, weet u waar die zit…?… Enfin, het moet een geweldige ervaring zijn!?… Je moet open staan voor nieuwe dingen en ik vind dat ik het daarom alleen al maar eens moet gaan proberen: Eentje kopen (via een webshop natuurlijk, want ik zie mijzelf dit niet passen in een winkel…) en dan een dagje proberen met zo’n legging onder mijn kantoor-“battle-dress” niemand ziet het… offuh… ik vraag die van mijn “schoonzoon” een dagje te leen (scheelt centjes en misschien dat gedoe met terugsturen als de maat niet goed…), alhoewel… Oppassen dan, want de zijne kan dan mogelijk wat “uitlubberen” (jakkes wat is dat toch een onaantrekkelijk woord…) , misschien maar beter niet lenen…want inmiddels bekend met de locatie van de “KwaaDrieSeps”-spier durf ik best te zeggen, dat de mijne er wezen mag… 😜

[Scores VEO: Daan de Groot 11x (!)/ Christiaan Enderink en Robin Fuchs 5x/ Sylvia Jongenburger 4x/ Roy van der Kroft 3x/ Christine van Eijsden en Dennis  Ouwerkerk 2x/ Jeanne Jongenburger, Linda Jongenburger, Renee Molman en Robin van den Bosch 1x.)

Scroll naar boven