VEO 1 pakt eerste winst

Zaterdag 22 september stond de derde competitiewedstrijd voor VEO’s vlaggenschip op het programma tegen het Leidse Pernix.

Een tegenstander waar VEO in competitieverband alweer 5 seizoenen geleden voor het laatst tegen gespeeld had. In veldcompetitieverband was het zelfs 15 jaar geleden (seizoen 2003/2004) dat deze confrontatie had plaatsgevonden.

Een tegenstander waar VEO niet de beste statistieken tegen heeft. Van de laatste 8 wedstrijden tegen Pernix in competitieverband was het resultaat slechts éénmaal winst voor VEO en 6 keer winst voor Pernix. Hoog tijd dus om hier verandering in aan te brengen.

Coach Johan van Barneveld begon met het zelfde achttal als vorige week tegen Meervogels. In zijn analyse was Pernix een goed ingespeeld team, fysiek sterk met goede rebound  en werd vooral ook het sterke en schotvaardig damesviertal van Pernix gevreesd.

De VEO dames werden dus geïnstrueerd om kort te verdedigen, en onnodig vrije worpen tegenkrijgen te voorkomen. Verder moet VEO het vooral van het collectief hebben en zelf een dynamisch aanvalsspel op het kunstgras neerleggen.

Een dynamisch en spannend duel werd het ook.

Voorafgaand had VEO 2 in de stromende regen met 11-6 van Sporting Delta gewonnen.

De wedstrijd begon gelijkopgaand met kansen aan beide kanten, maar wellicht was het de regen die ervoor zorgde dat de korf niet werd gevonden. Een afvangfout aan VEO-zijde resulteerde uiteindelijk in het openingsdoelpunt voor Pernix.  Binnen de minuut kwam VEO gelijk door een fraai afstandschot van de zeer goed spelende Christine. Er zouden er meer volgen.

Na de 2-2 (Sylvia) liep de VEO aanval wat stroever en er slopen wat foutjes in zodat Pernix een gaatje kon slaan van 3 doelpunten (2-5) en na een kwartier spelen stond het 3-6. VEO herpakte zich en een na een prachtige aanval waarbij een Pernix heer helemaal uit positie werd gespeeld kon Roy 4-6 aantekenen. Daarbij blesseerde hij wel zijn enkel. Een lange onderbreking volgde waarin de gekwetste enkel door Arnold vakkundig werd ingetaped zodat Roy de wedstrijd gelukkig kon vervolgen. Deze pauze had Robin blijkbaar goedgedaan, want de achterstand werd door hem met 2 fraaie afstandsschoten teniet gedaan en na 20 min was de stand weer gelijk 6-6.

Vrijebal sylvia 3-5

De duels in de Pernix aanval werden feller en fysieker. De goed leidende scheidsrechter had er even zijn handen vol aan. Maar ook VEO wist zich even geen raad en Pernix kon in 5 minuten weer uitlopen naar 6-9. Bij het negende doelpunt van Pernix blesseerde Jeanne zich en werd ze gewisseld voor Marije.Ook deze korte onderbreking deed VEO blijkbaar goed, want de blauw-zwarten uit Voorburg konden weer aansluiten. Eerst met een verzilverde strafworp na een fraaie doorloopactie van Robin, een afstandsschot van Christine en een fraai afstandsschot van Roy, die wonderwel de bal nog in handen kreeg terwijl het leek dat Pernix de bal had onderschept.

Op slag van rust pakte VEO zowaar voor het eerst de voorsprong met 10-9 door een schot van Linda.

In de eerste aanval van Pernix na rust werd de score weer gelijk getrokken. VEO kon de korf niet vinden in de volgende minuten en bood zo Pernix weer de kans om uit te lopen die dit mede door enkele verdedigende fouten ook deed en voor de derde keer een voorsprong van 3 punten pakte (10-13). Ondertussen was Jeanne weer opgelapt en voor Marije teruggekeerd in de ploeg.

Maar VEO is een veerkrachtig team en ging niet wanhopen. Robin verkleinde de achterstand naar 11-13.  Zelfs een gemiste doorloop en strafworp kon VEO niet van de wijs brengen. Misschien gaf het juist wat extra adrenaline, want Daan vond op dat moment zijn zuiverheid terug en scoorde kort na elkaar 2 afstandsschoten en de stand was weer in evenwicht halverwege de 2e helft. Een time out van Pernix probeerde de VEO trein te stoppen, maar Robin, met zijn vierde afstandsschot, bracht VEO weer op voorsprong. De laatste 10 minuten van de wedstrijd beloofde volop spanning.

Door foutjes in de VEO aanval werden wat ballen verspeeld, Pernix maakte goed gebruik en pakte na een afstandschot en een strafworp weer een voorsprong (14-15). Binnen de minuut maakte VEO gelijk (Daan), maar verspeelde daarna ook direct weer de voorsprong (15-16). Met nog 5 minuten op de klok kwam VEO weer gelijk via Sylvia.

Een laatste time-out zette beide ploegen nog even op scherp voor de beslissende laatste minuten, en dat lukte bij VEO beter dan bij Pernix.

Christine bracht VEO op voorsprong met haar derde afstandsschot. Pernix kwam nog één keer langszij (17-17).  Maar kort daarna kreeg VEO een strafworp via Linda,wiens doorloop onreglementair werd geblokkeerd. Chris mocht aanleggen voor 2e strafworp. Ondanks verbale intimidatie van zijn tegenstander bleef hij koelbloedig (18-17).

De laatste 4 minuten was het nagelbijten. VEO zocht behoedzaam de aanval vooral ook doordat Pernix ging achterverdedigen. Desondanks werd VEO in de 59e minuut voor tijdrekken bestraft en kreeg Pernix nog een aanvalspoging. Een snelle onderschepping bracht de bal toch weer terug in de VEO aanval en Chris pakte nog een keer zijn moment. Een zelf geforceerde strafworp rondde hij beheerst af en bracht de eindstand van 19-17 op het scorebord.

In de slotminuut duikt Christiaan naar binnen voor de 19-17

Een belangrijke overwinning. Na de goede partij tegen Meervogels vorige week die helaas in de slotseconden werd verloren, viel het kwartje vandaag (en verdiend) wel de goede kant op. Goed voor het zelfvertrouwen van deze jonge ploeg. De strategie klopte. De VEO dames hebben verdedigend heel goed werk verricht. Het gevreesde damesviertal van Pernix kwam slechts tot 5 keer tot scoren. Bij VEO scoren verder 7 van de 8 spelers wat laat zien dat het collectief er staat.

De eerste punten zijn daarmee binnen en VEO is van de laatste plaats af en staat nu op de 5e plaats in een poule waar nog alles kan gebeuren. Volgende week komt de nog ongeslagen koploper BEP uit Purmerend op bezoek. Komt allen weer naar Sportpark Westvlietweg, hopelijk wel met wat zonniger weer.

Nog even de score statistieken. Robin (4x), Christine, Sylvia, Chris, Daan (3x), Roy (2x), Linda (1x)