Grijze Zaterdag voor VEO

De “bommetje volle” Vreeloo-hal in de Lier ademde derby-sfeer: Valto (derde op de ranglijst en op het veld een klasse hoger acterend…) wachtte tot op het bot gemotiveerd lijstaanvoerder VEO 1 op in de wetenschap, dat in Voorburg door de Lierenaren nipt met 19-20 gewonnen was…

De eerste 25 minuten werden afgesloten met een 7-9 voorsprong voor VEO. De basis hiervoor werd gelegd door een zeer sterk spelende Daan de Groot (4x) -soms met speels gemak doeltreffend- en Roy van der Kroft (2x), super reboundend en eenmaal zijn tegenstander -“lekkerrrr”- geblokt, welke vervolgens al in de eerste helft werd gewisseld…. Sanne Cramer bracht VEO naar een voorsprong bij 6-7, terwijl Bouke van Drunick en Rieks van Dam voor de rest van de productie zorgden. Het leek geruststellend, maar Sylvia Jongenburger was aangeslagen en de Voorburgse vrouwen vonden die helft slechts eenmaal de korf…

Bram Habermehl (18) zet voor VEO 1 een actie in: Links is Sanne Cramer aanspeelbaar en in het midden nadert Sylvia Jongenburger de aangeefpositie…

De tweede helft ging een siddering door het VEO-publiek toen Sylvia J niet in het veld kwam. Valto maakte gebruik van de onrust in de blauwzwarte ploeg en zette de achterstand via 9-9, 10-10 (De Groot), 11-11 (Bram Habermehl) om naar 13-11 en zelfs 15-11 met nog ruim tien minuten te spelen. De produktie stokte bij VEO met name in één vak, waarop de Groot (na wéér twee goals en een tweede blok van van der Kroft) bij 15-13 naar het andere vak werd “getransplanteerd”. VEO kon aanklampen en naderde zelfs de thuisploeg tot 17-16 (een kleine vijf minuten voor tijd: resp. Van Drunick, Sylvia J -op halve kracht terug in de ploeg- en de Groot), terwijl Valto intussen dankzij hapering van de schotklok een keer wel erg lang mocht aanvallen…  Echter de gelijkmaker wilde niet vallen: via 18-16, 18-17 (Sylvia J) en 19-17 mocht Valto in de allerlaatste minuut nog eenmaal van de strafworpstip aanleggen: 20-17 en tenslotte was daar nog een allerlaatste goal, die vrijwel in het eindsignaal van de -onzichtbare en degelijk leidende- referee viel. Eindstand (ietwat geflatteerd, de pot was spannender dan de uitslag doet vermoeden) dus 21-17.

Het schot van Sylvia Jongenburger (achtergrond) treft doel voor VEO 1 (17-15). Links is Michelle Jongenburger (21) blij net als rechts Remi Hartgers. Bij de korf de geweldig reboundende Roy van der Kroft, maar deze hoeft-ie niet te pakken…

Coach René Arnoldus was achteraf realistisch. Deze poule is een zeer zware en alles winnen een utopie… Valto scoorde 21x en dat is qua tegenscore (tot vandaag incasseerde VEO gemiddeld 18 doelpunten per wedstrijd) niet slecht. Vooral Michelle Jongenburger legde haar opponente aan banden en ook het duo van der Kroft/ de Groot excelleerden hierin. Echter VEO’s scorend vermogen (tot vandaag gemiddeld 23,5 per wedstrijd scorend…) bleef vooral bij de vrouwen -ondanks de nodige kansen- achter… De bal wilde soms gewoon niet in de korf vallen (Draaide er soms tergend uit…) en dat kun je weleens hebben… Maar dat was natuurlijk ook de verdienste van het sterke Valto, dat de wedstrijd uiteindelijk terecht won.

Een teleurgesteld VEO 1 dankt het publiek voor de steun, Daan de Groot (in het zwart) was vandaag in topvorm en trok VEO meermaals terug op de rails…

VEO voert met 15 punten en nog vier wedstrijden te gaan nog steeds de ranglijst aan. Concurrent Fortis (blijft tweede met 13 punten) verloor later op de dag van streekgenoot Tjoba (25-26), dat inmiddels met 10 punten de vierde plaats bezet. Valto is wat dichterbij gekropen: blijft derde maar nu met 12 punten. Zaterdag 3/2 staat om 18.35 u de topper VEO – Fortis in Voorburg op het menu. De wedstrijd in Zeeland is destijds met 16-28 door VEO gewonnen, maar voor de Zeeuwen geldt “de dood of de gladiolen”… Niets is nog zeker voor wat betreft de bovenste regionen… De spanning stijgt met de week, winnen van Fortis zou heel erg prettig zijn…. Essesteijn is de arena… De gladiatoren komen uit Voorburg en Vlissingen… Hopelijk kunnen aan het einde de “duimen omhoog” voor VEO!…

(Scores VEO 1: Daan de Groot 8x/ Sylvia Jongenburger, Bouke van Drunick en Roy van der Kroft 2x/ Sanne Cramer en Bram Habermehl 1x)

VEO 2 ging voorafgaande aan de hoofdmacht in de Lier voor de laatste kans op de eerste plek tegen Valto 2 en achtte zichzelf na de eerdere 20-19 winst in de thuiswedstrijd niet kansloos. De Lierenaren zijn echter in grootse vorm en voeren inmiddels de ranglijst aan. Tel daarbij op, dat zij door slim met de regels om te gaan vaste eerste speler Koole nog in Valto 2 kunnen inzetten en –“last but not least”: Valto werkt altijd keihard en is mentaal zeer sterk…

De reeds volgelopen tribunes gingen hier eens goed voor zitten!

Echter…

De match werd van begin tot het eind gedomineerd door een zéér aanwezige leidsman die in deze wedstrijd van 60 minuten maar liefst 30 (!) vrije worpen -dus gemiddeld één elke twee minuten…- uitdeelde, waarvan 20 voor de Lierenaren en 10 voor VEO. Tot verrassing van een ieder werden drie Voorburgse vrije worpen afgekeurd (één goal…), omdat de voet van de nemer een weinig links of rechts van het midden van het streepje stond?… Maar dit is een vermoeden, want de reden van afkeuring was voor mij als publiek niet duidelijk… Daarnaast vielen tien strafworpen te benutten, welke wel gelijkelijk verdeeld (vijf voor beide teams) waren. Als u bedenkt dat de vrije worp voor “zware” overtredingen gegeven wordt, doen deze cijfers vermoeden, dat VEO-spelers en in mindere mate die van Valto als “dolle stieren” over het veld gingen, maar dat was toch echt niet het geval… Integendeel… Ik zag een sportieve wedstrijd, waar met inzet gestreden werd met respect voor elkanders ledematen… De Voorburgers voelden zich getalsmatig sterk benadeeld. Deze wedstrijd werd door de gekozen wijze van arbitrage vanaf het begin helaas “misvormd”, hetgeen haar apotheose vond toen tot algemene hilariteit in de laatste minuut van de gespeelde wedstrijd een speelster van Valto plots verordonneerd werd de oorknopjes (moet eigenlijk al voor de wedstrijd gebeuren…) uit te doen en het spel hiervoor kort stil gelegd werd…

Janneke van Aalst (4) neemt voor VEO 2 een vrije worp, die dit keer wordt goed gekeurd, maar niet doeltreffend zien Bram Habermehl (midden), Dion ten Brummelaar (bij de korf) en rechts Ascha Strampraad…

Maarrrr…. je verliest alleen doordat je minder goals maakt dan je tegenstander en dat was uiteindelijk het geval: VEO 2 ging met een achterstand van 7-4 rusten in de wetenschap, dat één vak sterk verdedigde (Bram Habermehl dreef zijn tegenstander tot wanhoop…), maar niet scoorde. Een kleine tien minuten na de rust bij de stand van 12-6 verschenen geleidelijk de Voorburgse wissels in het veld (Wouter Jansen, Marije Scheffers, Dennis Ouwerkerk -debuterend in VEO 2- en later ook nog Linda Jongenburger…), waarna de achterstand in elk geval niet groter werd en de Voorburgse score even snel ging als de Lierse… In de laatste 20 minuten vond VEO net als Valto maar liefst negen keer de korf (Remi Hartgers 4x vanaf de strafworpstip en 1x van afstand/ Ouwerkerk 1x en een ontketende Scheffers 3x) en het laat zich raden hoe het had kunnen aflopen als deze doeltreffendheid 60 minuten geëtaleerd was…

Edoch… Mijn oma zei vroeger altijd: Als “hadden” komt, is “hebben” te laat… Eindstand 21-15.

De invallers gaven VEO 2 een ”boost” hier juicht Dennis Ouwerkerk (11) als zijn schot door de korf valt (15-9). Links Marije Scheffers en midden Ascha Strampraad…

Voor VEO 2 (nu vierde met 12 punten) is met dit verlies de bovenste plek definitief uit zicht. Valto 2 staat met 16 punten eerste met Albatros 2 direct daarachter met 15 punten. Desalniettemin doen de reserves ten opzichte van vorig zaalseizoen (toen onderaan geëindigd, dankzij promotie van VEO 3 kon men toen toch in deze poule blijven…) veel beter: VEO 2 staat stevig in de bovenste helft en met nog vier wedstrijden te gaan is alleen in theorie in te halen door het voorlaatste Ijsselvogels 2.

Volgende zaterdag komt Fortis 2 (derde met 13 punten) naar Essesteijn. VEO won eerder de tweede helft in Zeeland met 8-14, maar omdat de eerste helft eindigde met 13-2(!) ging de Voorburgse ploeg met 21-16 ten onder. Zaterdag 3/2 beginnen de teams gewoon weer met 0-0, ik verwacht een op revanche belust VEO 2 binnen de lijnen…

(Scores VEO 2: Remi Hartgers 8x/ Marije Scheffers 3x/ Melanie van der Weijden 2x/ Dennis Ouwehand en Bram Habermehl 1x.)

Dennis Ouwerkerk (11) ziet Marije Scheffers’ (2) doorloop over de rand van de korf kruipen (17-11)…

VEO 3 won de eigen wedstrijd tegen Pernix 3 met 14-9 en zag concurrent DES 3 net (15-16) winnen van KVS 4. Helaas wordt dit team door blessures geplaagd en vallen de mannen bij bosjes om… Boudewijn Vermolen kon gelukkig weer een stukje meespelen, maar anderen (Roelof Taal en Kenny Favier, de laatste extra sneu, was net weer begonnen met spelen en recent onder het mes gemoeten…) zijn langer uit de running: het wordt in de eindfase van deze competitie nog puzzelen voor coach Anton van Heusden, tegelijk is de jacht op extra mannen gaande…. Bovenal beterschap mensen!!!

Voor VEO 4 lijken de kaarten geschud: het verloor zelf met 12-11 van OVVO 5, terwijl concurrenten Luno 3 en Fiducia 4 fors uitpakten ( resp. 10-25 en 8-30 winst). Hiermee is een plek in het “linker rijtje” vrijwel zeker, maar de kans op de bovenste plek eigenlijk in rook opgegaan. VEO 4 staat met nog vier potjes te gaan 5 punten achter op koploper Luno. Alhoewel… de eer is ook wat waard… Luno komt nog naar Voorburg… Altijd leuk om van de koploper te winnen toch???…

VEO 5 en VEO 6 waren vrij en steunden – helaas dus zonder gewenst resultaat…- VEO 1 & 2 in de Lier. Volgende zaterdag -na de “Clash” tussen de selecties van VEO en Fortis- speelt VEO 6 tegen Korbatjo 3 en daarna de “kraker” VEO 5 – DES 5.

VEO 2 bijt op 3/2 het spits af om 17.15 u, daarna VEO 1, gevolgd door 6 & 5. Aanstaande zaterdag wordt een uithoudingsslag voor de billekes op de harde tribunes, neem desnoods een kussentje mee, maar zorg dat u erbij bent… Geloof mij… U wilt dit alles niet missen!!!….


Geplaatst

in

door

Tags: