VEO doet koploper zweten…

KCR wachtte deze zaterdag als koploper VEO op in Ridderkerk. VEO was gebrand de nederlaag van de week ervoor tegen Futura weg te poetsen en de tweede plek weer terug te pakken. KCR daarentegen wilde zich ook revancheren van een zeer onverwachte nederlaag tegen de hekkensluiter. Ingrediënten voor een boeiende “clash”…

Rieks van Dam in volle vlucht met twee handen voor de rebound, links Sylvia Jongenburger. Geheel rechts Jesper Verschoor en tweede van rechts Sanne Cramer…

Onder een fletse zon met een verraderlijke gure Siberisch aandoende wind schuin over het veld knalden de Voorburgers er meteen vol in. Na één minuut stond er al 0-2 op het bord (Michelle Jongenburger en Bouke van Drunick), waarna VEO over veel schijven doorging met scoren: via 0-3 (Sanne Cramer), 2-6 (Van Drunick koel benutte korte kans, Rieks van Dam en Jesper Verschoor), werd na 22 minuten spelen een stand van 3-8 bereikt (Marije Scheffers –weer terug van een blessure- en de vandaag excellerende Sylvia Jongenburger). Vermeldenswaardig in deze eerste fase was ook nog, dat VEO een score (van Dam) afgekeurd zag en een strafworp onbenut liet. Pas bij deze stand slaagden de Ridderkerkers erin weer gelijk op te gaan scoren. Vervolgens ontspon zich een spannende fase, waarin KCR de druk opvoerde en terug wilde komen, terwijl VEO hen juist tot de thee op afstand wilde houden. Bij 6-9 (van Drunick) scoorde Verschoor (weer hardwerkend, bezielend en nuttig) met een slim tegenwinds “plat” schot vijf minuten voor rust 6-10.

Mooi -helaas niet doeltreffend- schot Michelle Jongenburger met rechts van haar Marije Scheffers, in de aangeef Daan de Groot en Bouke van Drunick (half zichtbaar) in de rebound…

De thuisploeg kwam meer en meer in de wedstrijd, werkte zich dreigend terug en via 7-10, 8-11 (Daan de Groot vanaf de stip) leek KCR in te lopen richting twee goals achterstand, maar dankzij gedisciplineerd, slim verdedigen wist VEO in de laatste fase de bal te veroveren en kon Verschoor in de laatste seconden voor de onderbreking VEO naar 8-12 tillen.

Terwijl het publiek tijdens de rust in de luwte achter de dug-outs tegen elkaar aan schurkte om elkanders lichaamswarmte te benutten teneinde weer op temperatuur te komen, vielen bizarre verschillen in kleding op…

De tweede helft begon met een van Drunickse poeier (8-13), terwijl Sylvia Jongenburger door een interceptie bij de middenlijn de druk hoog hield. Het leek echter onvermijdelijk, dat KCR terug zou komen. Het is een goede, technisch vaardige ploeg, snel spelend met grote sterke mannen en vrouwen, makkelijk en veel schietend dankzij een enorme reboundkracht; zij staan niet voor niets bovenaan en spelen in de zaal een klasse hoger. VEO zag de thuisploeg geleidelijk terugkomen tot 20 minuten in het tweede bedrijf een stand van 15-15 was bereikt.

Bouke van Drunick (achtergrond) schiet VEO kort na rust naar 8-13. Daan de Groot is klaar voor de rebound, terwijl Marije Scheffers (rechts) en Michelle Jongenburger (links) gespannen toekijken…

En passant vielen er twee gele kaarten voor Scheffers en haar tegenstandster, die zij -ondanks een val- met twee handen vol blokte, waar de KCR-speelster zich niet blij mee toonde en zich een interessante, kortdurende “pas de deux” ontwikkelde… Beide vrouwen werden hiervoor met een prent beloond door de goed leidende referee Koole.

Bij 15-15 zette KCR nog een tandje bij en VEO wankelde, maar herpakte zich en nam weer een voorsprong via Sylvia Jongenburger (15-16, vrije worp verdiend door Verschoor), echter voor het eerst deze wedstrijd nam de thuisploeg de leiding: 18-16, met nog tien minuten te gaan… Sylvia Jongenburger bleek vandaag haar gewicht in goud waard voor de Voorburgers: zij trok VEO uit het dal naar 18-18 (nog vijf minuten te spelen), maar KCR scoorde direct weer tegen, 19-18.

Jesper Verschoor (Weer heel belangrijk voor VEO…) is blij met de door hem geforceerde vrije worp… Die hieronder…
...wordt verzilverd door de uitblinkende Sylvia Jongenburger (links), Verschoor (8) en van Dam (bij de korf) hoeven niet meer in actie te komen. Rechts was Sanne Cramer stand-by voor een “Cramertje”…

Vervolgens –intussen waren David Nanusevski en Melanie van der Weijden in de ploeg gekomen- wilde de thuisploeg middels lange aanvallen de wedstrijd uitspelen en schoot soms met opzet ver over de korf om niet van tijdrekken beticht te kunnen worden. Dankzij de enorme reboundkracht slaagden zij er zo in VEO ruim twee minuten van de bal te houden, maar… niet te scoren! Uiteindelijk wist Verschoor (Wie anders?…) een stokje tussen de Ridderkerkse raderen te steken (tot frustratie van zijn tegenstander: ook geel…) en bracht VEO weer in balbezit. Met nog ruim een minuut te spelen werd de doorgebroken Nanusevski foutief afgestopt en mocht de Groot (knap, ijskoud…) vanaf de stip aanleggen: 19-19. De uitworp van KCR werd nog een prooi voor de Voorburgers, maar van Dam’s laatste balletje miste helaas op een haarlengte (van zijn huidige kapsel…) doel… En zo werd er dus afgetikt op 19-19.

David Nanusevski loopt zich warm om in te vallen…

VEO toonde scherpte en herstelde zich knap van de teleurstelling van de week ervoor; en dat niet alleen… ook gedurende deze wedstrijd –je weet dat een goede ploeg terug gaat komen- liet het zich niet van de wijs brengen en hervond het zich bij 18-16, gewoon knap! Gezien het gegeven, dat de Voorburgers driekwart van de wedstrijd op voorsprong hadden gestaan, hadden zij misschien meer gehoopt en verdiend, maar met een gelijkspel en de vertoonde veerkracht was VEO terecht gewoon blij.

Op zich schoot VEO in punten of rangorde niets op met dit gelijkspel, maar de competitie is wel weer spannender geworden. Pas op 6 mei hoeven de Voorburgers weer aan te treden voor de thuiswedstrijd tegen concurrent Achilles (Weet u nog van de uitwedstrijd… Dé wedstrijd van onze “Witte Parel”!?…) … dat vandaag won evenals andere belager Futura, wat nu tweede staat, één punt achter KCR. Theoretisch kan VEO -met nog vier wedstrijden te gaan- nog naar de eerste plek kijken, maar staat inmiddels wel sowieso stevig vierde (degraderen kan nu al niet meer) en stijgen naar een derde of tweede plek is geen irreëel streven, wanneer je weet, dat zowel Achilles als Futura nog naar Ridderkerk moeten…

de ”Lead” foto: Jesper Verschoor pakt geconcentreerd met één hand de rebound…

[Scores VEO: Sylvia Jongenburger 5x/ Bouke van Drunick 4x/ Jesper Verschoor 3x/ Rieks van Dam en Daan de Groot ieder 2x/ Sanne Cramer, Michelle Jongenburger en Marije Scheffers allen 1x]

Scroll naar boven