VEO toont twee gezichten

De Haagse Korfbaldagen startten op vrijdag voor VEO tegen derdeklasser Paal Centraal.

In eerste instantie leken leken de Voorburgers overdonderd door de zeer gemotiveerde en verrassend sterke studenten uit Delft, die met een verdiende 6-3 voorsprong de rust ingingen.

Bij VEO was er voor coach Maarten Taffijn genoeg keuze in verbeterpunten: passing, scherpte in de afwerking en inspiratie konden een duwtje in de rug gebruiken. Als teken aan de wand begonnen direct na de rust meerdere Voorburgse wisselspelers zich warm te lopen.

Enigszins wakker geschud liep VEO vervolgens in tot 6-6, waarna de ploegen elkaar steeds in evenwicht hielden. Kort voor tijd waagde VEO nog een uiterste poging het duel naar zich toe te trekken door reboundkracht (Christiaan Enderink) op te offeren voor het scorend vermogen van invaller Robin Fuchs, maar dit leidde niet tot het gehoopt resultaat. Een eindstand van 9-9 lijkt een juiste afspiegeling van de wedstrijd, maar was teleurstellend voor VEO.

Het voelde als onnodig puntverlies met als lichtpuntjes: het herstel in de tweede helft en het wederom benutten van alle toegekende strafworpen, maar in de zaterdagse derby tegen tweedeklasser GKV uit het Haagse Bezuidenhout zou VEO toch echt uit een ander vaatje moeten tappen…

En dat gebeurde ook!…

Na 24 uur herstel begon in de tweede wedstrijd wederom een gemotiveerde tegenstander in de hoogste versnelling VEO te bestrijden, deze laatste ploeg toonde zich echter nu wél direct optimaal bij de les. Het wist bij een stand van 3-0 voor de Gymnasiasten qua tempo en score aan te klampen, waarna beide ploegen voor de rust in hoog tempo (een wedstrijd duurt in dit toernooi 2 x 20 minuten) elk 8x doel troffen.

Direct na de rust leed de aanval van VEO 4x op rij onnodig balverlies, waardoor het fysieker spelende GKV meerdere kansen kreeg, maar niet benutte. Vervolgens voerden de Voorburgers de verdedigende druk op. Dit bleek een bijzonder effectieve strategie. Het joeg de aanval van GKV op, waardoor deze zich liet verleiden tot overhaaste doelpogingen en balverlies. Daarmee doofde bij de Hagenaars definitief de vlam en stoomde VEO, onder andere door een score van Rieks van Dam uit een prachtige combinatie met de doorgebroken Robin van de Bosch, terecht door naar 10-17.

Een verdiende overwinning voor VEO, dat in de excellerende Esther Boogert (6x trefzeker en meerdere belangrijke onderscheppingen) en David Nanusevski (idem!) twee spelers had, die van doorslaggevende betekenis waren. Een schotpercentage van circa 30%, bijna het dubbele van de avond ervoor tegen Paal Centraal, biedt perspectief voor de toekomst, mits de ploeg dit niveau weet vast te houden.

VEO toonde in de wedstrijd tegen GKV haar beste gezicht en is nu voor prolongatie van deelname aan de Haagse Korfbaldagen vooral afhankelijk van het resultaat van de zondagse wedstrijd tussen Paal Centraal en GKV en de andere poules…